dinsdag 21 juni 2011

Cultuurnota-tip 2: Ontwikkel het Cultuurkwartier

Dé topprioriteit voor de Cultuurnota: het ontwikkelen van het Cultuurkwartier tot het één na grootste Cultuurkwartier van Nederland. Wat een ongelofelijke kans hebben wij hier. Binnen een straal van 200 meter hebben wij in Leiden straks:

- Vier musea (Lakenhal, Volkenkunde, Boerhaave, molenmuseum De Valk)
- Drie podia (schouwburg, Scheltema, Imperium)
- Twee bioscopen (Lido, Kijkhuis)
- Een danssalon, een balletschool, K&O, de oefenruimte van K&G, een rockcafé, een kerk voor klassieke concerten.

Na Amsterdam (Museumplein/Leidseplein) hebben we het grootste Cultuurkwartier van Nederland. Alleen: je hebt het totaal niet in de gaten als je er loopt. Stel alles in het werk om hier het bruisend hart van cultureel Leiden van te maken, waar je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van alles kunt beleven. Waar bezoekers continu verrast worden door de enorme veelzijdigheid en levendigheid van Leiden en Leidenaren. Waar de inwoners trots op kunnen zijn. Waar ze niet naartoe en vandaan sjezen op weg naar een voorstelling. Maar waar ze blijven.

 De stappen:

1. Investeer in De Lakenhal als Stedelijk Museum. De Lakenhal is on the move, levert de ene na de andere prachtige (inter)nationale tentoonstelling af en winnen prijzen. Lucas van Leyden, Jan Wolkers, Werk in Uitvoering. Help het museum voor elkaar krijgen dat ze een nieuwe 21e tentoonstellingsruimte kunnen bouwen, met een Grande Entree aan het Cultuurpark. Zodat het museum niet hoeft te worden gesloten als ze aan het ombouwen zijn voor weer een prachtige tentoonstelling.

2. Ontwikkel de Lammermarkt tot Cultuurpark. De auto's gaan er binnenkort onder de grond. Dit is dé kans om het Cultuurkwartier definitief internationaal op de kaart te zetten met een prachtig ontwerp. Een klankfontein, optredens, beeldende kunst, theater, muziek terwijl je ligt in het gras, met Molen de Valk als waanzinnig decor. Hét startpunt voor een wandeling door het Singelpark, het langste stadspark van Nederland.

3. Geef Molen de Valk in dit proces meteen een facelift. Zorg dat die prachtige molen fysiek en in communicatie een eigentijds museum wordt. En een stralend middelpunt in het Cultuurpark.

4. Treed in overleg met de uitbater van het Lido en zorg dat Leiden eindelijk de eigentijdse filmzalen krijgt waarop we zo met smart zitten te wachten. We staan op de 16e plaats in Nederland in aantal filmdoeken en bioscoopstoelen, terwijl we zo'n beetje de meest filmlievende bevolking van het land hebben. Als er echt een goed plan komt en wordt uitgevoerd, is een megabioscoop bij het station misschien wel niet meer nodig. Een totaal vernieuwd, uitnodigend Lido is tevens de opmaat naar een betere Beestenmarkt.

5. Houd het Scheltema als podium voor moderne kunst in stand. Maar zorg ervoor dat pand en organisatie zo soepel functioneren dat je er gráág naartoe wilt om te congresseren, dineren, voorstellingen en theater te bezoeken. Het pand is nu niet geschikt en niet uitnodigend genoeg. Zorg dat de horeca weer gaat lopen, zorg voor een ingang én voor een buitenterras aan de Oude Singel-kant.

6. Het belangrijkste: maak een modern brugplein tussen Lakenhal en Schouwburg als spilpunt in het cultuurkwartier. Voor kleinere (semi)akoestische openluchtoptredens (de grotere in het Cultuurpark), voor prachtig zonnige terrassen, voor openbare kunst, voor ontmoeten, voor... Maak op dit plein een uitnodigende Ticket Office (vergelijk Brugge) waar je voor alle culturele instellingen in de stad én alle evenementen (Cultuurmaand! Jazz Festival! Museumnacht! Theatertafelen etc.) advies kunt krijgen, voorproefjes kunt horen, kaartjes kunt kopen. Stimuleer kwaliteitvolle horeca aan het plein, onder meer door de binnenplaats van de Lakenhal open te gooien, de Schouwburg meer ruimte te geven, werk te maken van het eerder genoemde Scheltemacafé.

7. Sluit de stegen aan weerszijden van de Lakenhal af voor verkeer en maak er een aantrekkelijk gebied van. Heropen de ingang van de Lakenhal aan de Lange Scheistraat. Zet lange picknicktafels neer waar je lekker buiten kunt eten bijvoorbeeld. Laat de twee straten de natuurlijke verbinding zijn het het Cultuurpark.

8. Maak van het Nobelcomplex een poptempel in de ware zin van het woord. Waar artiesten graag komen spelen, waar het publiek graag naar toe gaat. Geen donker hol graag, maar een eigentijdse locatie waar de kwaliteit van de muziek volledig tot zijn recht komt en waar elke bezoeker tot zijn recht komt.

9. Maak van het Cultuurkwartier het kloppend hart van je culturele festivals. De Cultuurmaand, het Kennis & Kunstfestival, het Jazzfestival, het Leids Cabaret Festival, zowel binnen als buiten.

10. Stimuleer de samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen niet alleen fysiek, maar ook in programmering. Popmuziek in De Lakenhal. Theater in De Nobel. Kunst in in de Schouwburg. Voorrondes LCF in Scheltema. Film in het Boerhaave Museum. Al dan niet tijdens festivals. Je brengt op die manier publiek in beweging en in contact met de andere culturele parels die Leiden rijk is. Jongeren in het museum, oudere jongeren in De Nobel bijvoorbeeld.

11. Geef kunstenaars in de leegstaande panden rondom Scheltema, Nobel en Lakenhal de kans om op z'n minst tijdelijk atelier te houden en galeries te openen. Breng het gebied met bijzondere speciaalwinkeltjes verder tot leven - laat het aansluiten op het Lange Mare winkelgebied. Dit gebied is straks een belangrijk toegangsgebied tot het winkelcentrum als hier 600 auto's in de Lammermarktparkeergarage komen te staan.

12. En last but not least: stel alles in werking om Museum Boerhaave in stand te houden. Laat onze vriendelijke vrienden in Den Haag weten wat voor een ongehoorde stommiteit ze uithalen als ze dit prachtige museum met zijn waardevolle collectie sluiten.

Met het Cultuurkwartier krijgt Leiden als cultuurstad eindelijk het gezicht dat nu zo node wordt gemist. Krijgt cultuurminnend Leiden een ontmoetingsplek die nu zo node wordt gemist.  En krijgt de Leidse binnenstad een geweldige impuls waar vele generaties na ons de vruchten van zullen plukken.

Geen opmerkingen: