vrijdag 11 juni 2010

Cultuurkwartier moet gaan bruisen

Het Cultuurkwartier in Leiden moet gaan bruisen. Maar hoe doe je dat? De brainstorm (foto) van afgelopen maandag met vijftig mensen van Stadslab Leiden leverde een berg ideeën op. Hier een aantal.

Geen monocultuur
Een van de belangrijkste geopperde ideeën vind ik dat het Cultuurkwartier geen monocultuur moet zijn, maar dat verschillende subgroepen zo veel mogelijk door elkaar mixen. Vergelijk het met Venetië: als je op het pad van het station naar het San Marcoplein blijft lopen, dan kom je niets dan toeristen tegen. Sáái! Ga je de zijstraatjes in, dan mixen toeristen zich met bewoners, studenten etc. en is het er fantastisch.

Vandaar het idee om óók kantoren voor creatieve ondernemers, speciaalwinkels, bijzondere horeca, bed & breakfast, ateliers voor kunstenaars en woningen voor studenten in het gebied te ontwikkelen. Zodat die groepen mixen met de schouwburgbezoekers, de popconcertbezoekers van De Nobel etc. Gebouwen laten een gebied niet bruisen, dat doen mensen, en bij voorkeur van verschillende types. Stimuleer onverwachte ontmoetingen.

Minder regels
Juist voor dit gebied zouden wat minder regels moeten gelden, zou veel nieuw initiatief mogelijk moeten zijn. Dat past bij een cultuurkwartier. Geef de kunstenaars en cultuurmakers bijvoorbeeld de ruimte om zelf hun ateliers in te richten. Maar kies alleen kunstenaars die open staan voor samenwerking, die bewust de interactie met hun publiek zoeken. Niet de kunstenaars die anoniem willen werken, maar voor hen die (ook) zichtbaar aan het werk willen zijn.

Dwalen door steegjes
Het Cultuurkwartier heeft heel veel heel knusse steegjes, waaronder de oudste industriesteeg van Leiden, de Marktsteeg. Stimuleer een dwaalcultuur, maak het wandelen door die steegjes tot een belevenis. Gooi een dubbeltje in een kauwgomballenautomaat en je krijgt een opdracht om iets te ontdekken in de stad. Maar ook: applicaties voor je Iphone. Richt je telefoon op de voordeur van een cultuurinstelling en je ziet op je telefoon wat er die dag of avond te beleven valt.

Fontein van geluid
Maak een geluidsfontein in het nieuwe cultuurpark: een fontein met meerdere lagen, in de onderste kunnen kinderen pootje baden. Het water maakt klanken en je kunt je eigen muziekstuk componeren. Maak het Cultuurkwartier een genot voor álle zintuigen: voel het gras onder de voeten, hoor de muziek, zie hoe prachtig kunstzinnig alle panden zijn aangelicht, ruik de heerlijkste geuren uit de keukens van de meest bijzondere restaurants.

Samenwerking tussen podia
Stimuleer de samenwerking tussen de podia in het gebied, niet alleen marketingtechnisch, maar ook achter de schermen. Laat de beste theaterproducties van het Imperiumtheater toe in de Schouwburg, doe popconcerten in de Schouwburg en muziektheaterproducties in De Nobel, met als decor kunst uit de Lakenhal.

Dag en nacht
Verbind dag en nacht en dag vloeiend met elkaar. Zorg voor meer activiteiten overdag rond de Oude Vest en in het Cultuurpark. Houd bezoekers vast als ze een concert of voorstelling hebben bezocht door bijvoorbeeld een intieme nachtgalerie of een gave buitenbar.

Stap voor stap
Maak geen grote integrale plannen, maar doe het stap voor stap en bottom up. Creeëer als gemeente de randvoorwaarden door veel eigen initiatief mogelijk te maken. Maar zoek wel actief naar organisaties en personen die initiatieven willen nemen om er samen wat van te maken.

Geen opmerkingen: