woensdag 18 maart 2009

Het Cultuurplein op de Lammermarkt moet er komen

Het Cultuurplein op de Lammermarkt moet er komen. En wel zo snel mogelijk. De bovengrondse parkeerplaats van 150 auto's moet een ondergrondse garage worden voor 500 auto's. Met op het dak een park, of in elk geval gras. Niet alleen omdat daar de attracties van 3 oktober moeten staan, maar ook omdat we dan allerlei andere culturele evenementen daar kunnen houden. Werfpop, openluchtbios, you name it. Perfecte locatie. En omdat we er extra groen bij krijgen in een versteende stad. En omdat we dan een fraaie entree hebben van het Cultuurkwartier.

Kijkplein
Indertijd was het Kijkplein vanwege gebrek aan geld in de koelkast gezet. Maar de situatie is sindsdien danig veranderd. Met de komst van het Scheltemacomplex, het Nobelcomplex, Nieuwe Energie en de uitbreiding van de Lakenhal komen er veel meer bezoekers naar dit deel van de stad. Als er én een cultuurmanifestatie is, én een popconcert, én een voorstelling in de schouwburg, en bijvoorbeeld ook nog eens op koopavond, dan heb je echt een probleem. Daarnaast gaat de Rijngouwelijn door dit gebied, dus het moet sowieso op de schop. Plus het is essentieel voor het Quartier Leyden.

Mobiliteitsplan
Gisteren sprak ik met een vertegenwoordiger van Q Park. Ik wilde wel eens weten hoe moeilijk of makkelijk dat nou was, een parkeergarage daar. Fysiek gezien geen enkel probleem. De vraag is of je uit de kosten komt zonder dat de parkeergelden (die nu heel laag zijn) heel hoog worden. Dat kan volgens hem op twee manieren: óf je bouwt iets op de parkeergarage dat geld oplevert. Maar dat kan niet vanwege 3 oktober enzo. Óf je maakt een compleet mobiliteitsplan voor de stad, waarbij je alle parkeervoorzieningen en de routing op elkaar afstemt. Het lijkt me dat we dan eens haast moeten maken met dat laatste.

Morspoortgarage
Met de geplande tijdelijke parkeergarage bij de Morspoort los je weliswaar een parkeerprobleem op, maar niet het werkelijke probleem: dat de stad aantrekkelijk moet zijn om er überhaupt naartoe te rijden en je auto er te parkeren. Een mooi cultuurpark in een aantrekkelijk Cultuurkwartier in een spannend Quartier Leyden zorgt daarvoor. Met een parkeergarage onder de Lammermarkt sla je dus twee vliegen in één klap: parkeren én de stad aantrekkelijker maken.

Geen opmerkingen: