donderdag 11 november 2010

Wat een goede fontein met een stad doet...

Ik wil graag een fontein in het Cultuurpark bij Molen de Valk. Niet zo maar een fontein, maar de meest bijzondere fontein van Nederland, sorry - Europa. Een fontein anno de 21e eeuw, tegen het historisch decor van de mooiste stadsmolen van Nederland. Langzaam maar zeker raak ik ervan overtuigd (ben sites en boeken aan het bekijken momenteel) hoe belangrijk een goede fontein cq water is voor een stad. Zeker als het een interactieve fontein is.

Neem Bern. Bern heeft tegenover het raadhuis een moderne fontein. Dat contrast is op zich al spannend. Mogelijk is het de meest gefotografeerde plek van de stad. De fontein deed me denken aan de Bedriegertjes: opeens beginnen ze uit de grond omhoog te spuiten. Ik keek hoe mijn kinderen daar schaterend van het lachen doorheen renden op een warme zomerdag. Hoe mijn vrouw mee ging doen. En niet alleen zij: ouders en kinderen uit allerlei landen, maar ook buurtkinderen en hun ouders. Het was een grote, natte pret. Het duurde en duurde. Ik ben er maar bij gaan zitten. Heb je maar een middag voor een bezoek aan een Werelderfgoedstad en wat doe je: je blijft hangen bij een fontein.

Van water in de stad, en opspuitend water in het bijzonder, word je vrolijk. Een goede stad maakt mensen vrolijk. Vrolijke mensen werken aanstekelijk. En voor je het weet, heeft je stad 'the vibe'.  Een stad met 'the vibe' trekt studenten aan voor universiteit, hogeschool en ROC. Ondernemers. Toeristen. Winkelend publiek. Cultuurbezoekers. Werkgelegenheid. Geld. Dat is wat een goede fontein met een stad doet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Toevallig een nieuwe uitvinding uit Nederland zien staan op de beurs in Keulen afgelopen jaar die perfect bij zo'n stadsbeeld past! Zie ook www.playfountain.com :)