maandag 9 maart 2009

Idee voor Erica Haffmans: Leiden Festival

Het grootste festival ter wereld is het Edinburgh Festival, dat ruim 2 miljoen bezoekers trekt. Het Edinburgh Festival is een verzameling individuele festivals, waarvan het Fringe Festival (cultuurfestival) met 1,6 miljoen bezoekers de grootste is (zie foto). Het Edinburgh Festival zet de Schotse hoofdstad internationaal op de kaart.

Eerder meldde ik al dat we uit de top 10 van Evenementensteden in Nederland zijn gevallen. Het lijkt me een goed idee om eens met alle organisatoren van festivals en evenementen rond de tafel te gaan zitten om te kijken hoe men elkaar kan versterken, en hoe we in de top 3 van Evenementensteden terecht kunnen komen.

Stel bijvoorbeeld dat je alle cultuurgerelateerde festivals onder één naam zou schuiven: het Leiden Festival (ze kunnen daarnaast hun eigen naam houden). En dat die festivals in dezelfde periode plaatsvinden. Dat lijkt me een mooie uitdaging voor de nieuwe cultuurmakelaar in Leiden Erica Haffmans. Je hebt dan twee feestfestivals: Leidens Ontzet (650.000 bezoekers) en de Lakenfeesten (300.000 bezoekers - wat op zijn beurt weer uit verschillende festivals bestaat). En één cultuurfestival: Leiden Festival.

Wat hebben we aan cultuurgerelateerde evenementen in Leiden? Het start in april met het Museumweekeinde. Eind juni schuiven de Leidse Waterdagen op richting cultuur. In juli heb je Werfpop. In september de Open Monumentendagen en de Kunstroute. In oktober het Leids Film Festival en het Key of Life festival. In januari de Leidse Jazzweek. En er moest ook nog een cultuurfestival worden opgezet, zo begreep ik.

Stel dat je in de periode eind september - eind oktober eerst maar eens alle dan gehouden evenementen onder één noemer brengt, en dat je het nieuwe cultuurfestival ook dan houdt. Mogelijk ook de Leidse Jazzweek wat vervroegt tot deze periode. Dan heb je een evenement dat al snel richting de 100.000 bezoekers gaat. Of iets anders. Maar in elk geval is méér en slimmere samenwerking zeer gewenst.

Geen opmerkingen: