zaterdag 6 november 2010

Auto's gaan onder de grond in Leiden

Opnieuw goed nieuws uit het stadhuis. Het college van B&W heeft net besloten om ondergrondse parkeergarages aan te leggen in de binnenstad van Leiden met samen 1000 nieuwe parkeerplaatsen. Onder de Garenmarkt komen 400 plaatsen, en men wil het plein open houden voor evenementen. Onder de Lammermarkt komen 800 parkeerplaatsen en ook hier moet het maaiveld onbebouwd blijven, zo is de bedoeling. Ook komen er parkeerplaatsen bij de Kaasmarkt als onderdeel van een grotere vastgoedontwikkeling met winkels en wonen.

Met een ondergrondse parkeergarage onder de Lammermarkt zou een lang gekoesterde wens van mij, en velen met mij, in vervulling kunnen gaan: het aanleggen van het zo node gemiste stadspark in de zo versteende binnenstad, met ruimte voor (culturele) evenementen. Als Grande Entree voor wat straks het één na grootste Cultuurkwartier van Nederland is, en als belangrijke stepping stone in de zes kilometer lange groene singelrand, straks het langstgerekte binnenstadspark van Europa. Zo langzaam maar zeker begin ik te geloven dat we dit echt voor elkaar gaan krijgen. En dat Leiden definitief de stap maakt van provinciestadje dat achterop dreigt te raken naar een van de meest succesvolle steden van het land. Fantastisch ook omdat het ambitieuze en breed gedragen Programma Binnenstad nu een belangrijke stap van papier naar praktijk gaat zetten.

Met de extra parkeerplaatsen wordt de binnenstad veel beter bereikbaar, essentieel voor de vele ontwikkelingen in de binnenstad die voor extra bezoek gaan zorgen. Zoals de nieuwe poptempel De Nobel, de uitgebreide en vernieuwde Lakenhal, het verbeterde winkelcentrum. En we kunnen parkeerplekken op straat schrappen, zodat niet de geparkeerde auto's de show stelen, maar de monumenten, grachten, parken en mensen in onze prachtige oude binnenstad. Neem Molen de Valk: de mooiste stadsmolen van Nederland staat nu nog met zijn voeten in een zee van blik, straks in een oase van groen. Het lijkt me zinvol als de projectgroepen Pleinen en Cultuurkwartier van Stadslab Leiden enthousiast meedenken over een supergave invulling van de nieuwe ruimtes.

Geen opmerkingen: