woensdag 10 februari 2010

Dit is het telefoonnummer: 0049-911-206660. Wie belt?

Hoe krijg je de mooiste megabioscoop van Nederland in Leiden? Door dit telefoonnummer te bellen: 0049-911-206660. Je krijgt dan Cinecitta in Nürnberg aan de telefoon, het grootse bioscoopcomplex van Duitsland en mooiste dat ik ooit heb gezien. Duítsland? Yep, Duitsland! Vraag naar de eigenaar. Welke ambtenaar van de afdeling Cultuur van de gemeente Leiden spreekt het beste Duits?

Een bioscoopcomplex als cultuurkwartier
Het complex is op zo'n absurd goede manier verweven in het oude stadshart van Nürnberg dat je er warme rillingen van over je rug krijgt. Van buiten zie je in de verste verte niet dat er binnen 21 zalen zijn, vijf prima restaurants, een mooie filmwinkel en nog veel meer. Het complex heeft meer weg van een intiem filmhuis dan van de megabioscoop die het in feite is. En het complex, verdeeld over meerdere aaneengesloten panden, is niet een bioscoopcomplex, maar een complete culturele stadswijk.

In Leiden krijgen we bij een megabioscoop al snel een gevoel van een massaal, onpersoonlijk, vies, commercieel gebeuren. Maar dat hoeft helemaal niet, als je de moeite neemt je blik bijvoorbeeld eens oostwaarts te richten.

Een fantastische avond uit
Het begint in Cinecitta al bij de balie: hier geen onpersoonlijke mensen achter onpersoonlijke balies achter onpersoonlijk glas. Maar je checkt óf jezelf in, óf je loopt naar één van de vriendelijke mensen op één van de toegankelijke 'eilanden' in de hal (zie de foto's, klik op 360 graden beelden in de linkerkolom). Dan lekker eten bij een Indonesisch restaurant, of een Italiaans, of een Amerikaans... Nog even een dvd-tje kopen in de filmwinkel. En dan één van de 21 de schone zalen in, met ruime stoelen, kijken naar een commerciëlere film of juist een art house film. Of misschien wel een filmpje pakken in de openluchtbios op het dak. Alles bij elkaar een fantastische avond uit.

Wie belt?
Als Leiden een béétje ambitie heeft, dan verruimt het zijn blik. Als aanbieders in Nederland kennelijk niet willen of geen kwaliteit kunnen leveren, waarom niet een buitenlandse bioscoopeigenaar gepolst? Stel dat het ergens een keer lukt, dan zet je meteen een nieuwe standaard in ons land. Dertien cijfers intikken en je hebt een begin gemaakt. Wie op het gemeentehuis gaat er bellen?

P.S. De enige onvolkomendheid in de Duitse bioscoop: dat lachwekkende nasynchroniseren. Zo hadden we pas na een tijdje door dat met de als 'Stirb Langsam' aangekondigde film Die Hard 4 met Bruce Willis werd bedoeld.

Geen opmerkingen: