vrijdag 4 maart 2011

6,3 miljoen voor Singelpark in Leiden

Het college van B&W van de gemeente Leiden heeft 6,3 miljoen euro uitgetrokken voor de aanleg van een ononderbroken park langs de singels. Dat is bijna de helft van wat nodig is, meldt het Leidsch Dagblad. Nog eens een miljoen is gereserveerd voor het verbinden en ontsluiten van andere parken en groengebieden. De singel rond Leiden is met 6,1 kilometer de langste van Europa. Het plan om op de oude vestingwallen een park aan te leggen is al in de jaren '60 ontstaan, maar is weer actueel nu op diverse plaatsen langs de rand van de binnenstad ontwikkelingen plaatsvinden (Nieuw Leyden, Nieuwe Energie, Cultuurkwartier, Meelfabriek, herinrichting diverse parken ivm bodemsanering etc.).

Het geld komt uit de pot van ruim 200 miljoen die de gemeente Leiden overhield aan de verkoop van NUON-aandelen. Het grootste deel wordt gereserveerd om het wegvallende dividend op te vangen. 71 Miljoen blijft over om te investeren, waarvan 44 miljoen nog geen bestemming had. Dat geld gaat naast het Singelpark onder andere naar scholen (nieuwe gymzalen etc., 10 miljoen), bereikbaarheid (7,9 miljoen), fietsenstalling in Stationsgebied (4 miljoen), uitbreiding foyer Schouwburg (2 miljoen), ondergrondse vuilcontainers in de binnenstad, klimaatmaatregelen (3,5 miljoen), startkapitaal voor NV Stadsherstel (2 miljoen), verbetering sportaccommodaties (2,8 miljoen) en tot slot 4,1 voor sociaal-maatschappelijke en culturele voorzieningen.

Wat ik ervan vind? Ik vind het geweldig dat het college van B & W deze keuze heeft gemaakt. Naar mijn idee is het een unieke kans om de kwaliteit van de stad Leiden voor de lange toekomst een enorme impuls te geven. Het plan wordt breed gedragen door de Leidse bevolking. En zal, als hij klaar is, bijdragen aan positief zelfbewustzijn van de stad en trots op de stad, zo hebben vergelijkbare projecten in binnen- en buitenland geleerd. Het succes van een stad start met zelfbewustzijn.

Ik heb geen idee of zes resp. 12 miljoen voldoende zal zijn. Het plan kan eigenlijk alleen maar slagen als we er echt het mooiste park van Nederland van maken én als we uiteindelijk de hele singel aanpakken: het park is zo sterk als de zwakste schakel. Pas als we 'het rondje' kunnen maken, dan zal het Singelpark (inter)nationale allure kunnen krijgen, als schitterende groene zoom om een van de mooiste en grootste historische binnensteden van Nederland. Daarvoor is het nodig dat we een landschapsarchitect van (inter)nationaal niveau hier zijn levenswerk van laten maken.

3 opmerkingen:

AmerikaanseVerkiezingen2012 zei

Goed bezig

Jouke Post zei

Een fantastisch resultaat. je ziet toch maar dat de basis een goed plan is en dan komt het geld wel in orde. In dit geval toch weer uit onverwachte hoek,midden in een periode van bezuinigingen.

Hestia zei

Echt superleuk! Van harte!