donderdag 22 oktober 2009

Actiever op subsidiejacht

De gemeente Leiden laat tonnen subsidiegeld liggen van EU, Rijk, provincie en andere organisaties bij het ontwikkelen van de stad. Tenminste, dat denk ik, als ik zie hoe andere steden door hun kordate aanpak continu subsidies in de wacht weten te slepen voor projecten die wij in Leiden ook hebben. Denk aan subsidies voor het stimuleren van creatief ondernemerschap, innovatie, intensief ruimtegebruik, vergroening van de binnenstad etc.

Concurrentie loopt uit
Dat is in ten minste drie opzichten jammer. In de eerste plaats laat je de kans liggen om met de subsidiedeadline achter de deur vaart te zetten achter plannen. In de tweede plaats zou het de gemeente Leiden, die het toch al niet zo breed heeft, helpen om méér voor elkaar te krijgen in de stad zonder daarvoor alleen de eigen portemonnee aan te spreken. En in de derde plaats lopen concurrerende steden elke keer verder uit als zij zich door subsidies wél verder ontwikkelen en wij niet. Hoe langer deze situatie duurt, hoe onoverbrugbaarder de achterstand wordt.

Geen ambtenarentijd
Ik heb eerder bij de gemeente aangegeven dat het een verstandig idee zou zijn om één of twee ambtenaren een inventarisatie te laten maken van alle subsidiemogelijkheden die passen bij de thema's waarmee de stad bezig is (zoals uit het Programma Binnenstad). Of om in elk geval van de subsidieregeling Mooi Nederland gebruik te maken - het lijkt wel of die regeling geschreven is voor het plan Quartier Leyden. Toen bleek er geen ambtenarentijd vrij te maken om er achterheen te gaan.

Daar kan ik me op zich wel wat bij voorstellen. Maar het lijkt me dat je dan op z'n minst een externe specialist kunt inhuren die het vóór je doet. Me dunkt dat de subsidiegelden een veelvoud zullen zijn van het bedrag dat je uitgeeft aan het opsporen van regelingen en het doen van aanvragen.

1 opmerking:

anna zei

misschien subsidie voor aanvragen? (grapje)