woensdag 21 oktober 2009

Waar kan ik heen?

Bekruipt jou zo nu en dan ook het gevoel: ik wil nú weg uit de stad, de natuur in? Waar moet je heen om zo snel mogelijk zo min mogelijk bebouwing en snelwegen te zien, en zo veel mogelijk groene grazige weides? Ik heb het eens uitgerekend via Google Maps.

Naar Oud Ade of Valkenburgse Meer
Stel dat je midden in de binnenstad van Leiden staat met je fiets. Het beste kun je dan noordoostwaarts gaan naar de Zijldijk, richting Oud Ade. Na vier kilometer kom je de eerste weg door de weilanden tegen. Of zuidwestwaarts richting het Valkenburgse Meer en Wassenaar. Dat is 4,2 kilometer tot het fietspad langs het meer richting Wassenaarseslag.

Weipoort of Cronesteyn
Zuidoostwaarts kan ook, maar voordat je Zoeterwoude en de N11 bent gepasseerd richting Weipoort (foto) ben je 5,5 kilometer onderweg. Je kunt natuurlijk ook naar Polderpark Cronesteijn (2,2 km), maar dat vind ik te klein en te aangelegd voor een echt 'ik ben nu in de natuur'-gevoel. Je kunt ook Leiderdorp voorbij en dan richting Hoogmade en Woubrugge. Je bent dan wel ruim 6 kilometer bezig om de A4 te passeren.

Warmond
Noordwestwaarts duurt het het langst voordat je écht uit de bebouwing bent. Leiden is vastgeklonterd aan Oegstgeest. Oegstgeest vastgeklonterd aan Rijnsburg en Warmond. Warmond vastgeklonterd aan de A4, Voorhout en Sassenheim, en Rijnsburg aan Katwijk. Als je het heel goed uitkient, vind je de eerste polderweg tussen Rijnsburg en Voorhout na 7 kilometer. Pas echt fijn wordt het na de lijn Noordwijk - Voorhout - Sassenheim. Maar dan ben je ruim 9 kilometer verder en heb je de helft van je fietstocht er al bijna op.

Conclusie
Zo snel mogelijk gras ruiken, koeien kijken en fietsen richting horizon? Dan op naar het Valkenburgse Meer óf de Nieuweweg richting Oud Ade en de Zijldijk richting Kaagsociëteit.

Geen opmerkingen: