woensdag 13 oktober 2010

Bijna een miljoen subsidie voor evenementen

De gemeente Leiden besteedt jaarlijks 923.000 euro aan 21 evenementen in de stad. Dat liet de gemeenteraad onlangs onderzoeken, lees ik in het Leidsch Dagblad. Daaronder ook alle 'verborgen' kosten zoals veegploegen, ambtelijke ondersteuning, wegafzettingen en extra politie-inzet. Daarnaast mist de gemeente parkeerinkomsten als er evenementen op parkeerterreinen plaatsvinden (nog een argument trouwens voor ondergrondse parkeergarages - dan kunnen bezoekers aan die evenementen dichtbij parkeren en verdien je toch nog geld).

Slim dat de gemeente dit heeft onderzocht. Het lijkt me een goed idee als de gemeenteraad nu ook de volgende stap zet, en uitzoekt wat de directe en indirecte opbrengsten zijn per evenement. Dan kun je een kosten-batenanalyse maken, ook op individueel evenementniveau. Vanuit festivalorganisatoren zijn er al wat eerste berekeningen gedaan trouwens. Zij kwamen op 4 euro omzet voor de stad op elke geïnvesteerde gemeenschapseuro. Dat zou dus betekenen dat die 21 evenementen zo'n 4 miljoen euro opleveren voor de stad.

Op de foto: Leiden Culinair op de Garenmarkt.

1 opmerking:

Paul Dirkse zei

Goede tip voor de raad Jeroen, benieuwd of ze die insteek oppakken.

Het verhaal van misgelopen parkeerinkomsten bijvoorbeeld. Een onjuiste redenering omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan de extra parkeerinkomsten van bezoekers op parkeerplaatsen elders in de stad.
Evenementen genereren juist bezoek aan de stad en daarmee extra parkeerinkomsten.