maandag 23 november 2009

Festivals: 1 euro investeren = 4 euro winst

Elke euro die de gemeente Leiden in festivals steekt, levert de stad vier extra euro's op. Een rendabele investering! Tijdens het congres van Cultuurfonds Leiden vorige week hield Michaël Roumen van het Leids Film Festival en Bureau Blaauwberg deze interessante rekensom voor aan de verzamelde cultuurmakers en politici. Van een vijftiental festivals en evenementen vroeg hij naar de inkomsten en uitgaven.

Van de inkomsten van festivals en evenementen in Leiden komt gemiddeld 19% van de gemeente. Daarvan vloeit overigens 6% weer terug naar de gemeentekas voor leges etc. 43% Van de inkomsten komt van bezoekers en sponsors, nog eens 19% van regionale en landelijke subsidiegevers.

2 opmerkingen:

Herman Willem zei

Wat ik mij afvraag is waar de uitgaven dan naar toe gaan. Want de stelling dat elke euro vier euro oplevert zie ik niet.
Natuurlijk vloeien subsidies voor een deel weer terug, ook door andere zaken dan leges. Maar de verhouding tussen inkomsten en opbrengsten snap ik niet.

Michael zei

Het onderzoekje naar de begrotingen van evenementen leverde de volgende cijfers op:
inkomsten gemeente 19%
lokale fondsen 19%
reg+nat fondsen 19%
sponsoring 20%
eigen inkomsten 23%

uitgaven gemeente 6%
lokale economie 47%
culturele partners 23%

oftewel:
- festivals hebben ook n stuwende economisch functie en halen geld van buiten de stad.
- gemeentelijke subsidies worden vervijfvoudigd
- festivals zelf ijn een aanjager van lokale economie en onderdeel van een econ waardeketen (terwijl er te vaak ten onrechte aan de 'kopjes koffie berekening' wordt gedacht als enige economische effect.
- van elke geinvesteerde 4 euro hergebruiken de festivals 1euro voor de cultuur (zaalhuur cult instellingen bv)

dit zijn een aantal economische redenen om culturele festivals niet als een last maar een investering te zien

Groet Michael Roumen