dinsdag 19 januari 2010

Mooi arrangement van BplusC

Vorige week hield mijn bedrijf Brandstof 10, een tweedaags intern trainingsevenement, dat deze keer gewijd was aan 'het grote interview' en live interviewen voor publiek. De eerste avond hadden we nog drie uur de tijd voor 'iets leuks' voordat we met zo'n allen naar Woo Ping zouden gaan. Het werd een mooi evenement bij de bibliotheek van BplusC op de Nieuwstraat: een boekenspeurtocht en stapelgedichten maken.

Kansen voor BplusC
Al eerder blogde ik dat er kansen liggen voor BplusC door arrangementen aan organisaties aan te bieden. Bijvoorbeeld door boekenspeurtochten te doen, stapelgedichten te maken. En door een levende bibliotheek te introduceren. Je trekt zo mensen naar de bibliotheek, die vervolgens ontdekken dat deze flink met zijn tijd is meegegaan. En je kunt met die arrangementen geld verdienen, dat je vervolgens weer kunt inzetten om je bibliotheek verder mee uit te bouwen, of om weer op zondag te openen.

Literatuur en Leiden ontdekken
Vorige week woensdagavond namen we zelf de proef op de som met Maters & Hermsen. Met vijftig medewerkers en stagiaires vormden we dertien teams. De bieb had leuke vragen bedacht, die je deels op internet kon vinden en deels in boeken moest zoeken. In rap tempo, want de tijd was kort. Leuk was dat er veel 'Leidse' vragen voorbij kwamen, zodat de niet-Leidenaars er wat van meepikten. Ook leuk was dat je de bieb beter leerde kennen. Zo konden we een boek over de jonge jaren van Rembrandt in Leiden niet vinden bij de kunstboeken (de vraag was welke stad er in de laatste zin van het laatste hoofdstuk was genoemd), totdat iemand op het lumineuze idee kwam dat die boeken wel eens bij boeken over Leiden konden staan. En inderdaad: twintig seconden nadat de bel ging vonden we het antwoord.

Stapelgedichten
Wat ook geweldig was, waren de stapelgedichten. De titels op de zijkant van de boeken vormden, gestapeld op elkaar, de gedichten. Elk gebruikt boek leverde een punt op. Elk team kreeg één kast toegewezen waar ze boeken uit mochten zoeken. Wonder boven wonder zaten er prachtige gedichten bij, over leven, liefde, dood, verlangen, oorlog. De eerste teams lazen hun gedichten nog wat schuchter voor, maar op het eind waren de teams zo uitgelaten en werden de gedichten zó vol vuur gedeclameerd dat ze op een Poetry Night niet hadden misstaan.

Te commercieel?
Ik kan me indenken dat er bij BplusC stemmen opgaan dat dit soort arrangementen 'te commercieel' zijn. Het enige dat er naar mijn idee commercieel aan is, is de factuur na afloop. Maar het moment zelf is een geweldige bron van inspiratie en kennisverrijking. Je raakt op een speelse manier thuis in Leiden, in de bieb, in literatuur, in kennis en je haalt de dichter in jezelf naar boven. Volgens mij is dát toch de functie van de bibliotheek: niet boeken uitlenen, maar mensen inspireren te leren?

Beste gastvrouwen
En over de vraag 'kunnen we dat allemaal wel aan?' zou ik me ook niet te veel zorgen maken. Linda, Truus en Wilma waren de beste gastvrouwen die je je kon voorstellen. Ze hadden het perfect voorbereid. Hoewel we er al een lange trainingsdag op hadden zitten, vlóóg de tijd om in de Nieuwstraat en ging iedereen energiek naar het diner. Toen Truus de uitslag voorlas via de microfoon waarmee normaal 'de bibliotheek gaat sluiten' wordt omgeroepen, wist ik het zeker: dit arrangement zou elke organisatie in Leiden wel willen boeken.

Morgen: een soort van proef met de 'mensenbibliotheek.'

Geen opmerkingen: