Eerder tipte ik BplusC een mensenbibliotheek op te zetten. Vorige week hebben we iets gedaan wat er een beetje op leek. We weten in elk geval dat je zó voldoende interessante mensen uit Leiden e.o. voor je bibliotheek kunt vinden.
'Verhaal halen' was het thema van Brandstof 10 (zie blogbericht gisteren) dat mijn bedrijf vorige week hield. We hadden vijftien mensen geregeld die 'iets' met Leiden en regio hebben. 's Ochtends kregen de journalisten tips over hoe je meer haalt uit 'Het Grote Interview' en tijdens de lunch konden ze in tweetallen intekenen op één van de vijftien mensen die in Sociëteit De Burcht op hen aan het wachten waren. De dag daarna hielden we met drie mensen opnieuw een interview, maar nu voor op video, onder leiding van Pauw & Witteman-eindredacteur Herman Meijer. We hadden Sociëteit De Burcht omgetoverd tot een soort televisiestudio: een prachtlocatie (foto).
Bonte mix inspirerend verhalen
Het was niet moeilijk om vijftien mensen met inspirerende verhalen te regelen, en gelukkig kwamen ze ondanks de gladheid allemaal. We hadden een bonte mix van mensen bereid gevonden, zodat voor iedereen wel een persoon 'te leen' was die zijn interesse had. De interviews duurde van een half uur tot wel drie uur. Ook gingen de geïnterviewden op de foto: we willen er meteen een boekje met mooie verhalen van maken en die via Leidse boekwinkels distribueren.
Bijzondere plaatsen
En zo ging een tweetal 's middags mee met Wim van Rijn naar zijn boerderij 't Geertje in Zoeterwoude, struikelde een ander team over de tienduizenden platen in de woning van Mark Kneppers aan de Oude Rijn ('Pim' van dj's Wipneus en Pim en lid van Kraak & Smaak). Mariëtte Barnhoorn vertelde openhartig over haar carrière van secretaresse tot topvrouw bij Luba. ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg nam de journalisten mee naar het Koetshuis, waar voor het eerst werd bedacht dat de basketbalclub weer terug moest naar de eredivisie.
Persoonlijke verhalen
En er was meer, veel meer. Hans Heestermans, die een verrassend persoonlijk verhaal bleek te hebben bij hoe hij als hoofdredacteur woorden in de Dikke Van Dale wist te krijgen die met zijn Joodse achtergrond te maken hebben. Suzanne van Ginneken vertelde over zij een stad op haar knieën bekijkt als speeltuinontwerpster. We hadden de eigenaar van de islamitische slager Mabroek op de Beestenmarkt, Rob van der Geest van bakkerij Us Bertus, Jacqueline Schoonwater van diakonaal centrum De Bakkerij, Walter van Peijpe, een bijzondere taxichauffeur/aanstaand gemeenteraadslid/binnenhuisinrichter/webloggger, documentairefotograaf Jan van IJken, die dierenlief en -leed op een fantastische manier op foto vastlegde, kunstenares Simone de Jong over de schoonheid van het alledaagse, huisarts Walter Schrader die zijn Mexicaanse Griep-rap op Youtube voordeeld en uitlegde, de net afgezwaaide tamboer-maître van K&G. En een mooi gesprek met Jan en Gideon Boer, vader en zoon die bioscopen Lido, Trianon en Kijkhuis runnen. Vader vertelde dingen die zelfs zijn zoon niet wist, begreep ik.
Speciale gesprekken
Elk journalistenteam kwam enthousiast terug. Je zou willen dat niet alleen journalisten, maar iedereen deze bijzondere mensen het hemd van het lijf mag vragen. De gesprekspartners zijn allemaal vriendelijk, hebben een interessant verhaal en willen er openhartig over vertellen. Het lijkt me fantastisch als je bv één keer per maand bij BplusC mensen in plaats van boeken kunt lenen voor een half uurtje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten