Leiden heeft de twijfelachtige eer de dichtst bebouwde gemeente van Nederland te zijn. Van het grondoppervlakte van Leiden is 56,8% bebouwd volgens de Atlas voor gemeenten 2011. Ter vergelijking: een stad als Amsterdam heeft 35,5% van zijn grondoppervlak bebouwd.
Groen en ruimte zijn bewezen goed voor het welbevinden van burgers. Zo bezien is het niet verkeerd om de restjes groen die de stad nog heeft te houden, op te poetsen en uit te breiden. Denk aan het Singelpark, de Oostvlietpolder, de Leidse Hout/Dieperhout. En zo bezien zou extra woon- en werkruimte niet gevonden moeten worden in de breedte, maar in de hoogte.
Ik had totnogtoe het idee dat het wel zou loslopen met de groen- en ruimtebeleving van de Leidenaar. Je zit immers zo in de duinen, op de meren of in de polders vanuit de stad. Maar de gemeentes om Leiden heen bouwen hun gebieden die grenzen aan de randen van de stad gestaag vol. Leiderdorp in het oosten, Nieuw-Rhijngeest in het westen, Voorschoten in het zuiden... Als je bijvoorbeeld vanuit Leiden richting zee rijdt, kom je bijna geen polder meer tegen. Zolang de provincie er niets tegen doet en een gemeentelijke herindeling niet op stapel staat, kunnen we misschien beter het zekere voor het onzekere nemen en de laatste stukjes groen reserveren. Het zouden wel eens de stadsparken van de Randstad kunnen worden.
De top 10:
1. Leiden 56,8%
2. Haarlem 52,9%
3. Gouda 52,7%
4. Delft 51%
5.Nijmegen 49,6%
6. Eindhoven 47,6%
7. Den Haag 46,4%
8. Purmerend 45,7%
9. Schiedam 45,2%
10. Heerlen 44,2%
1 opmerking:
Grappig dat in dit lijstje bovenin allemaal oude Hollandse steden staan, die niet erg uitgebreid zijn na hun bloeiperiode. Leiden is daarvan de enige stad die geen marktplein heeft. Leiden heeft dan ook de grootste aaneengesloten historische binnenstad.
Ik ben benieuwd of het water ook meegerekend wordt als open ruimte. Als dat niet zo is valt het weer mee denk ik en moeten we ons concentreren op de ruimte rond en op het water. Zoals je singelpark of het buitenbad bij molen de Punt.
Een reactie posten