dinsdag 22 februari 2011

Oproep: starterspand voor winkeliers in Leiden?

Eerder blogde ik het idee om een 'Leidse Bijenkorf' te starten: een überhip pand op een mooie plek in de binnenstad van Leiden waarin startende detailhandelaren een 'shop in shop' à la de Bijenkorf kunnen huren. Een ontwikkelaar is serieus geïnteresseerd om dit concept tot ontwikkeling te brengen. Dus wordt de vraag actueel: zou er zowel vanuit de winkeliers als vanuit de consument interesse zijn voor zo'n concept? Of ben je van plan of ken je iemand die een winkel wil starten? Bel, mail, twitter (@jeroenmaters) of reageer onder dit bericht. Je zou me er enorm mee helpen.

Over het concept. Het eerste jaar betalen de starters een huur die bijvoorbeeld op 70% ligt van wat je normaal zou betalen. Dat bedrag loopt gedurende drie jaar op tot een marktconform tarief. Zo krijgen de nieuwe winkels de gelegenheid om een clientèle op te bouwen voordat ze naar hun eigen pand gaan elders in de stad, en niet meteen met torenhoge kosten zitten. Uiteraard zouden we ervoor zorgen we dat de huurders bij elkaar passen, zoals we dat eerder bij het Huis van de Communicatie deden.

Een bundeling van krachten zorgt er bovendien voor dat je samen zaken kunt organiseren waar je als starter geen tijd of geld voor hebt. Een leuke kinderopvang bijvoorbeeld, een trendy café, een gezamenlijke catwalk/demonstratieruimte, gezamenlijke pashokjes, gezamenlijke promotie en gezamenlijke ondersteuning als magazijn, kassa's etc. Maar ook een programmering: kookworkshops, boekpresentaties, modeshows, optredens. Qua uitstraling vind ik Loods 5 wel een mooi voorbeeld, waar verschillende woonmerken zich in een gezamenlijk pand presenteren. Alles bij elkaar een pand dat van top tot teen energie en vernieuwing uitstraalt, waar winkelen méér wordt dan even snel een product kopen.

Dus: denk je dat dit concept werkt? Weet je of zo'n concept voor starters er al ergens is in Europa? Zou je interesse hebben om je erin te vestigen of ken je iemand die dat mogelijk wil? Ik hoor het graag!

2 opmerkingen:

Joost Bleijie zei

Ha Jeroen,

Een 'ondernemersverzamelgebouw' zou een uitstekende aanvulling zijn op de detailhandel in Leiden. Wel moet je uitkijken dat het geen oneerlijke concurrentie gaat creeeren voor reeds bestaande detailhandel. Wanneer in het verzamelgebouw de huren bijvoorbeeld middels subsidie lager liggen dat elders in de stad, dan doen we iets niet goed.

Daarnaast vrees ik dat het eerder genoemde Rijnlandblok zich hier niet direct voor detailhandel leent. Startende detailhandel is gevoellig voor bezoekers. Ik ben van mening dat het enorm lastig is om de loop te verleggen richting het Rijnlandblok. De loop is sowiezo lastig naar de Breestraat te verleggen laat staan naar dit deel. Wanneer de bezoekers tegenvallen -en dat is op deze locatie niet uit te sluiten- dan loopt het aantal ondernemers terug. Je krijgt dan zoiets als 'leegstand in leegstand'.

Wel geloof ik in een invulling voor het blok waarbij een trekker op zich zal moeten worden toegevoegd. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan horeca of leisure. Een bioscoop in combinatie met een uitgaansgelegenheid voor 30+ (iets dat we niet hebben in Leiden) en een goede, bijzondere en uitdagende horecalocatie zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Iets anders: hoe zou die Leidse Bijenkorff dan georganiseerd moeten worden? Met andere woorden: wie wordt de uitbater van zoiets?

Groeten Joost

Jeroen Maters zei

Hai, dank voor je reactie.

Oneerlijke concurrentie: het gaat om een huurgewenningsbijdrage gedurende alleen bv de eerste drie jaar. Daarna kunnen de bedrijven doorstromen naar een eigen winkelpand. Zoals dat nu ook bij diverse starterspanden in Leiden gebeurt (Tieleman & Dros, Olga, Frambozenweg etc.).

Daarnaast: als je iets gaafs toevoegt aan de stad wat nog nergens in NL is en wat tot extra publiek in de binnenstad (specifiek Breestraat/Aalmarkt) leidt, heeft volgens mij iedereen daar uiteindelijk baat bij, ook andere winkels. Met iets revolutionair nieuws zou je de taart vergroten ipv herverdelen. Daar is in Leiden nog veel ruimte voor.

Rijnlandblok: of er voldoende mensen komen zouden we moeten onderzoeken danwel moeten uitproberen. Een of twee starters liggen al snel uit de loop. Maar wanneer je een soort shop-expierience in een totaal hip pand hebt met bv twintig spannende bedrijven met hele bijzondere producten, dan wordt het misschien anders. Loods 5 ligt op het meest onooglijke afgelegen industrieterrein van NL, maar is toch een succes, vanwege ijzersterk concept. We moeten er een omfietswinkel van maken. Rijnlandblok ligt 'maar' een kleine minuut lopen vanaf Haarlemmerstraat, en dertig seconden van winkels aan Aalmarkt en uitgebreide markt aan Aalmarkt. Het ligt niet op een A-locatie, maar het is ook niet het einde van de wereld toch?

Exploitatiemodel zou vergelijkbaar zijn met andere bedrijvenverzamelgebouwen, hoewel we vanwege de nieuwe doelgroep detailhandel wel wat aanpassingen zouden moeten doen.

We gaan erop studeren, en ben ook benieuwd naar jouw onderzoek.