maandag 11 oktober 2010

Hoe wordt Leiden een wereldstad?

Moet Leiden een wereldstad worden en zo ja hoe? Dat was gisteren de vraag onderwerp van een debat van het Leidsch Dagblad in Scheltema. Eén van de sprekers was architect/hoogleraar Fons Verheijen. Hij trapte af door te zeggen dat Leiden zelf geen wereldstad is, maar onderdeel van de wereldstad Randstad, met 6,6 miljoen inwoners de dichtst bevolkte metropool van Europa. En dat Leiden een prachtige, centraal gelegen wijk is in die stad. Een wijk moet niet proberen om álles binnenboord te halen, maar zich in haar ontwikkeling concentreren op datgene waar het goed in is: kennis, cultuur, historie.

De meest coole wijk van de Randstad
Ik ben het daar mee eens. Leiden is geen wereldstad en wordt geen wereldstad. Maar we kunnen wel dé gave 'wijk' worden in de Randstad. De wijk waar je wezen moet om vandaaruit de Randstad te ontdekken. Vanuit internationaal perspectief bezien dan hè? Vanuit Nederlands perspectief moeten we er écht voor gaan met z'n allen (dus niet: gemeente, jullie moeten er voor gaan) om de derde meest populaire stad van het land te worden. Amsterdam zal altijd 1 blijven, Maastricht, de huidige nummer 2 is ook lastig te toppen, maar verder zie ik geen onoverbrugbare achterstanden.

Waarom komt een buitenlander naar Leiden?
Welke stappen moeten we daarvoor nemen? Om Leiden tot één van de meest aantrekkelijke steden van het land te maken voor mensen die hier willen komen studeren, werken, wonen en recreëren? En voor de inwoners van Leiden zelf en omliggende gebieden? Om die vraag te beantwoorden is het best handig om de zaken vanuit internationaal perspectief te bekijken. Wat doet een buitenlander besluiten over 10 jaar naar Leiden komen in plaats van naar andere Nederlandse steden?

Tien-stappen-plan
Hier mijn tien-stappen-plan, in willekeurige volgorde:

1. Ontwikkel de Meelfabriek: Peter Zumthor is één van de meest vermaarde architecten in de wereld. Elk project dat hij heeft afgerond trekt vele bezoekers uit alle delen van de wereld. De Meelfabriek wordt het grootste project in zijn beperkte oevre.
2. Ontwikkel het Cultuurkwartier: na realisatie hebben we het één na grootste cultuurkwartier in Nederland(!!!!!!) Inclusief de oudste schouwburg van Nederland, een stevig uitgebreide Lakenhal (in geboorteplaats Rembrandt), Scheltema met internationaal vermaarde Veenfabriek, poptempel, musea, bioscopen én.... een supergaaf nieuw Cultuurpark naast Molen De Valk
3. Laat de Academiewijk op de Unesco Werelderfgoedlijst zetten. Heeft een enorme aantrekkingskracht, een vermelding op de werelderfgoedlijst. Maar beperk het dus alleen tot de oude universiteitsgebouwen/Hortus rond het Rapenburg, anders gooi je de stad op slot. De rest van de stad wel ambitieus conserveren: autoluw, (winkel)gevels originele staat etc.
4. Ontwikkelen hip, bruisend, jong Quartier Leyden als creatieve stad aan de noordoostrand van de binnenstad om te werken, wonen, leren en recreëren. Geen enkele andere Nederlandse stad heeft zo'n wijk, m.u.v. Amsterdam en Maastricht. Steden met nieuwe wijken naast de historische kern worden wereldwijd zonder uitzondering de meest succesvolle steden. Met Meelfabriek, Nieuw Leyden/Nieuwe Energie, stationsgebied, Cultuurkwartier zijn we al een eind op streek.
5. Ontwikkel de singel rond Leiden tot één groot zes kilometer lang park mét doorgaande supergaaf ontworpen promenade.  We hebben zo'n beetje de grootste vestingwallen van Europa (6 km!) en krijgen dan één van de langstgerekte parken van Europa.
6. Zorg voor een bijzonder en kwalitatief top winkelcentrum met horeca. Van 24e naar top 3 beste winkelcentra. Dat betekent bijvoorbeeld: ambitieus Aalmarkt/Rijnlandblok, parkeren onder de grond, kwaliteitswinkels groot en klein naar Leiden halen, én hoger niveau/bijzonderder horeca. Zonder Michelinster in de stad doe je internationaal gezien niet mee.
7. Ontwikkel één of liefst twee festivals van lokaal/regionaal naar festivals met internationale allure. Een wereldstad heeft er op z'n minst één, liefst twee.
8. Ontwikkel het biosciencepark naar een plek in de top-3 van scienceparken van Europa
9. Bouw Leiden als museumstad (nu 2e van NL in aantallen bezoekers) uit door bestaande musea verder te versterken en nieuwe musea toe te voegen.
10. Last but not least: ontwikkel de Leidse Universiteit naar top-5 van beste universiteiten van Europa.

En daarvoor is nodig:
1. Ambitie, lef, durf, doorzettingsvermogen, optimisme, samenwerking, geloof in eigen kunnen
2. Een retegoeie stadspromotie bij potentiële investeerders, bezoekers, en ook bij de eigen bevolking. Extern communiceren = intern communiceren.

Een top-10 die naadloos aansluit op de gedachte dat wij dé wijk zijn voor kennis, cultuur en historie.

Geen opmerkingen: