vrijdag 8 oktober 2010

Stadslab-avond over Leiden Winkelstad

Aanstaande woensdag 13/10 is een Stadslab-avond waarin we met de gemeente Leiden meedenken over hoe de Leidse binnenstad nog aantrekkelijker kan worden om te winkelen. De gemeente is bezig met een nota daarover. Maar belangrijker: wij willen zelf ook een bijzondere, kwaliteitsvolle winkelstad. 20.00 uur, Galerie De Pieter, Breestraat. Meenemen: wat te drinken & knabbelen, 1 lievelingsproduct dat totnogtoe niet te koop is in Leiden en oude tijdschriften (we maken moodboards).

Maak je ideale winkelstraat. Hoe kunnen we cultuur, evenementen en winkelen elkaar laten versterken? Hoe halen we het jonge gezin Koppejan uit Lisse naar Leiden? Creër je eigen Leidse Bijenkorf (en waar moet 'ie komen)? Een paar van de vragen waar we in groepen over gaan brainstormen.

Een paar weetjes over Leidse winkels:
  • We hebben er best veel: 642 verkooppunten. Delft heeft er bijvoorbeeld maar 365, Nijmegen 565, Amersfoort 378, Alphen a/d Rijn 234 en Zoetermeer 170. Wat dat betreft echt een reden om naar Leiden te gaan om te winkelen. Den Haag heeft er 955. Alleen Haarlem heeft als vergelijkbare stad er net iets meer: 663.
  • We hebben véél kleine winkeltjes. Het gemiddeld winkelvloeroppervlak is 138 m2. Dat is het minste van alle bovengenoemde steden. We hebben relatief weinig grote ketens. 60% Van onze winkels zijn onderdeel van een winkelformule. Sommigen vinden dat jammer, anderen zijn er blij mee. Alleen Haarlem heeft nog minder ketens, terwijl in bijvoorbeeld Zoetermeer 88% van de winkels bestaat uit winkels die je overal ziet.
  • Eén op de tien winkels staat leeg. Dat is iets meer dan gemiddeld in Nederland.
  • We staan op de 24e plaats (van de 25) in de ranglijst van beste winkelsteden van de Consumentengids. Desalniettemin geven Leidenaren zelf de binnenstad als winkelstad een dikke 7.
  • We hebben relatief weinig mode en luxe verkooppunten (43% van de winkels). Bij de meeste steden is dat boven de 50%.
  • 37% Van de bezoekers van de binnenstad komt om te winkelen. In Breda is dat bijvoorbeeld 56% en in Maastricht 47%. Bij ons komen mensen meer voor musea en stadswandelingen.
  • Die bezoekers geven weinig uit: € 33 ten opzichte van bijvoorbeeld Maastricht € 53 en Den Haag € 41.
  • 52% Van de Leidenaren doet zijn niet-dagelijkse boodschappen buiten de stad. Dat is ruim lager dan Lisse (65%) en maar iets hoger dan Katwijk (48%), Hillegom (49%) en Alphen aan den Rijn (49%).
En even een tip tussendoor: de Burchtsteeg e.o. is echt leuk geworden met al die nieuwe winkels.

3 opmerkingen:

Svensson zei

Mijn enige advies om Leiden aantrekkelijker te maken is nader te investeren in de Breestraat. Pas als dat een volwaardige winkelstraat zou worden wordt het mogelijk om 'een rondje te lopen': dat is veel aantrekkelijker dan de lange, relatief saaie Haarlemmer op-en-neer te moeten. Nu is de Bree echter meer een verkeersader waar je niet voor je lol loopt. De dit jaar geplaatste plantenbakken zijn een goed begin, maar tegelijkertijd trekken steeds meer goede winkels weg (een groot deel van de Leidsche leegstand zit mi. op en om de Bree).

Uiteraard is er een alternatief benodigd voor het verkeer dat nu gebruik maakt van de Bree: dat alternatief heb ik ook niet direct voorhanden. Men zou echter -bijvoorbeeld- kunnen denken aan eenrichtingsverkeer, waarbij fietsers gescheiden worden van de rijbaan en de vrijgekomen ruimte wordt benut om de stoepen te verbreden.

Nadere suggesties welkom :]

Roger zei

Hoi Jeroen,

Ik zou zo graag een bronvermelding willen zien bij die statistische gegevens. En van wanneer dateren de metingen?
Groetjes,
Roger

Jeroen Maters zei

Op één na alle cijfers komen van de gemeente Leiden, uit de nota-in-wording. Dat Leiden op de 24e van de 25 onderzochte winkelsteden staat, komt uit de Consumentengids van december 2008.