maandag 13 september 2010

Wat doen toeristen in Leiden?

Wat komen toeristen in Leiden doen? Van veertien families waarmee we de afgelopen zes jaar ruilden van huis heb ik eens de dankjewel-brieven bekeken omdat ze daar meestal in opschrijven wat ze leuk vonden en wat ze hebben gedaan. Conclusie 1: er valt geen peil op te trekken.

Lekker rustig
Ons meest recente bezoek uit Barcelona gebruikte ons huis veel als uitvalsbasis om de rest van de Randstad te bekijken: Rotterdam, Den Haag, Gouda, Utrecht, Amsterdam. Alles per auto. Nederland een gekkenhuis op de weg, Leiden onbereikbaar? Voor Barcelonezen is het hier een oase van rust op de wegen. 't Is maar welk referentiekader je hebt.

Haring
Dit geheel in tegenstelling tot de Zwitsers van dezelfde zomer. Min of meer dezelfde gezinssamenstelling, maar een vakantie in of vlakbij Leiden. Naturalis, Corpus, Hortus, Molen De Valk, Schuitjevaart en haring eten op de markt (op ons aanraden), de Leidse Hout. En ze hebben zich met veel plezier suf gefietst op onze veel te grote fietsen.

Strippenkaart
Een gezin uit Edinburgh vond het veel te hard regenen (af en toe een bui). Hij bleef grotendeels binnenshuis. Zij bezocht zo'n beetje alle Leidse musea. Wij dachten dat Schotten wat gewend waren. Het koppel uit Hyères ontdekte de strippenkaart en daar waren ze zo lyrisch over dat ze alles per bus deden, waardoor ze veel de dorpen en gebieden in de omgeving van Leiden in gingen (bollenstreek, duinen bij Noordwijk).

Brug open
De Duitsers uit Lauf an der Pegnitz fietsten naar 't Geertje in Zoeterwoude, het Smalspoormuseum bij Valkenburg, aten haring op de markt, ijs bij Australian, avondeten bij 'Annies Geburtstag' en volgden ook onze tips: Hortus, Schuitjevaart, Naturalis, Amsterdam, Delft, Gouda, Katwijk, Scheveningen en Wassenaarseslag. O ja, het grote moment voor één van de Duitse jongens was het openen en sluiten van een brug over de Zijl. Is dat nou ook iets dat je in een toeristische folder moet zetten? En vader en moeder gingen kijken bij het graf van Maria Montessori in Noordwijk - de kinderen bezoeken een Montessori-school. Ik wist niet eens dat ze daar begraven was.

Vrijmarkt
Een echtpaar uit Antwerpen (zij woonden in een huis dat tot het mooiste huis van Vlaanderen was uitgeroepen - inderdaad prachtig) wilde speciaal rond Koninginnedag met ons ruilen, onder meer omdat ze de Vrijmarkt zo geweldig vinden en die met familie uit Nederland willen bezoeken. De Engelsen uit South Cerney bezochten de Escher-tentoonstelling in het Paleis, gingen op onze fietsen langs de kust en op witte fietsen door de Veluwe. De mensen uit Vannes maakten er een sport van zo veel mogelijk lokale gerechten te eten, waaronder de beroemde cakes (hebben wij in Leiden beroemde cakes???).

Duinrell
Soms werkt het omgedraaid. Mensen uit Lochem en nu ook de Zwitsers bezochten Duinrell, waar wij nog nooit geweest waren en ook maar eens gingen kijken.

Fietsen
Wat overeenkomsten dan: bijna iedereen gaat wel een keer naar het strand. Bijna iedereen verbaast zich over de grote hoeveelheid fietsen, of vinden het prachtig fietsen als ze die van ons hebben gebruikt. Bijna iedereen bezoekt wel een Leids museum. Bijna iedereen doet een dagje Amsterdam. En iedereen vindt Leiden een mooie stad, waarbij de mensen uit de grote steden (Parijs, Barcelona) daar het woord 'rustig' aan toevoegen.

Strategische ligging
Nog nooit is iemand teleurgesteld geweest in stad en regio (of ze durfden het niet op te schrijven), hooguit in het weer. De Parijzenaars en de Duitsers roemden de 'strategische ligging' van Leiden om Nederland te ontdekken.

Conclusie 2: we hebben een veelzijdige stad en omgeving met voor elk wat wils. Je hebt soms buitenlands bezoek nodig om dat weer eens ten volle te beseffen.

Geen opmerkingen: