woensdag 15 september 2010

Cultuurmakers als economische factor

Er zijn steden waar kunst- en cultuurmakers als aanstellerige druktemakers, als subsidievreters, als linkse hobbies worden gezien. Dat zijn de steden waar het slecht gaat. Los van de waarde van cultuur voor het welbevinden van mens en maatschappij: cultuur is een keiharde economische factor in een stad. Niet alleen omdat cultuur(festivals) mensen trekken en je kopjes koffie kunt verkopen.

Onderzoek van onder andere de Amerikaanse econoom Richard Florida toont aan dat succesvolle steden een sterk cultureel aanbod hebben. Dat een sterk cultureel aanbod talentvolle creatieve geesten naar je stad trekt. En dat de meest succesvolle, toonaangevend innovatieve bedrijven zich graag in steden vestigen waar een grote creatieve klasse woont. Weet wat je zegt als je kunstenaars en cultuurmakers aanstellerige druktemakers, subsidievreters noemt: je helpt er je stadseconomie mee om zeep. Succesvolle steden zien cultuur als concurrentiefactor en zullen er alles te doen om een beter cultureel aanbod te creëren dan andere steden.

Cultuurmakers zelf zien hun vakgebied misschien gekoloniseerd door het economisch denken. So be it. Voor ons als creatieve ondernemers geldt: wij hebben druktemakers keihard nodig in onze stad.

Geen opmerkingen: