maandag 7 juni 2010

Natte Neuzen Etalages in Leiden?

Tientallen winkels in de binnenstad van Leiden staan leeg. De lege, afgeplakte etalages vol bergen ongeopende post bieden een desolate indruk. Dat kan anders! Al meerdere mensen liepen met het idee om de etalages tijdelijk op te fleuren met bijvoorbeeld kunst. Zij zien een win-win-win-situatie: de winkelstraten krijgen een vrolijkere aanblik, kunstenaars en organisaties in de stad zetten zichzelf letterlijk in de etalage en het lijkt me dat een opgepoetst leeg winkelpand meer potentiële huurders lokt dan een desolaat winkelpand.

De Commissie Detailhandel van ondernemersvereniging BV Leiden is bezig om lege winkels te voorzien van een geschikte tijdelijke invulling. Een team van onder andere kunstenaars, galeriehouders, makelaars, wetenschappers, conservatoren, communicatiemensen, theatermakers en festivalorganisatoren van Stadslab Leiden denkt mee over hoe je van die etalages een belevenis kan maken. Onder hen kunstenares Simone de Jong, die de etalage van dameskledingwinkel Heerenleed aan de Breestaat regelmatig voorzag van een bijzondere invulling (foto), en daar meermaals de prijs 'Beste etalage van Leiden' mee won. We willen concepten bedenken die zo spannend zijn dat ze niet alleen de etalages tijdelijk opfleuren, maar zelfs een trekpleister kunnen worden. Voorwaarde is uiteraard wel dat de makelaars en eigenaren van de winkelpanden mee willen doen.

Het projectteam heet Natte Neuzen Etalages. Heb je ook ideeën over wat je met de leegstaande etalages in de Leidse winkelstraten zou kunnen doen? Schroom niet om ze door te geven!

Geen opmerkingen: