vrijdag 4 juni 2010

'Maak speeltuinen ook voor dromers en doeners'

Suzanne van Ginneken is een bekend speeltuinontwerpster. Vanuit haar atelier aan de Middelstegracht in Leiden ontwerpt ze speelplaatsen waar ze zelf als kind had willen spelen. Ze wil álle kinderen een plek geven, vertelt ze in het boek Sleutelfiguren dat binnenkort verschijnt.

Dozenschuivers
Suzanne schetst een treurig beeld van de steeds meer gestandaardiseerde speeltuin in Nederland. Overal dezelfde klimrekken en wipkippen. "De meeste speeltoestellenbouwers zijn dozenschuivers die zo veel mogelijk speeltoestellen willen verkopen. Fantazieloze ontwerpen rechstreeks uit de catalogus. Lelijk, en vooral ontworpen op beheer- en onderhoudseisen. Makkelijk in onderhoud, maar niet per se ontworpen met het speelplezier van kinderen in het achterhoofd. En dat is jammer, want uiteindelijk zijn dit meestal wel de toestellen waarvoor gemeenteambtenaren kiezen. Uit gemak. En uit onwetendheid."

Type kinderen
Wat bovendien meespeelt is dat je met dit type speeltoestellen, de schommels en wipkippen, slechts een deel van de kinderen een plezier doet. "Die zijn vooral interessant voor heel beweeglijke kinderen. Maar er is ook een groep die schommels en andere toestellen helemaal niet zo interessant vindt. Dat zijn kinderen die liever stil in een hoekje fantaseren. Of juist graag bezig zijn met hun handen: doeners, die iets willen maken of bouwen. Ook die doe je geen plezier met een draaimolentje."

Natuurspeeltuin
Dus ontwierp zij bijvoorbeeld de nieuwe natuurspeeltuin in de Vogelenwijk in Leiden, die een enorme hit is geworden. Met een waterval en een vijver waar de doeners Leeghwatertje kunnen spelen. Een wilgentunnel en bamboebos waar de kinderen zich in kunnen verstoppen. Met een voetbalveldje met randen van keien en boomstammen als doelpalen. O ja, er zijn ook nog schommels. Ik kom er ook geregeld met Sophie en Gijs en ik moet zeggen: voor kinderen én ouders is dit echt een paradijslijke plek. Welk type kind je ook bent.

Geen opmerkingen: