donderdag 29 april 2010

Heroes of our time

Henk Spaan: 'Johan Cruijff was een geweldige voetballer. En hij heeft véél betekend voor het voetbal. Maar hij was géén held. Op cruciale momenten koos hij voor zichzelf en liet hij zijn land in de steek.'

Wat is een held? Een held is een fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak. Aanvankelijk had dit heldendom vaak te maken met strijd of het uitblinken in iets, maar later werd dit uitgebreid tot een meer algemeen moreel uitblinken.

Hebben wij sinds Van der Werff (tekening) helden gehad in Leiden? Mensen die zichzelf opofferen voor een grotere zaak? Die wanneer het erom spande niet kozen voor bijvoorbeeld geld, gezondheid of politiek gewin, maar in de zwaarste tijden bleven staan voor het belang van de stad? Inspirerende leiders die mensen beroerden en in beweging brachten? Of hebben we daarvoor te weinig rampspoed en gevaar gehad? En wie zijn de heroes of our time? Het lijkt me mooi om echt en oprecht inspirerend leiderschap mee te mogen maken.

Geen opmerkingen: