In Leiden kun je fijn wonen. We staan op de 9e plaats in de woonaantrekkelijkheidsindex van de top 50 van grootste gemeenten. Waar kun je fijner wonen? In Amsterdam, Utrecht, Amstelveen, Den Haag, Den Bosch, Nijmegen, Haarlem en Zwolle. We danken onze hoge notering vooral aan de ligging van de stad, de aanwezigheid van de universiteit, het aantal vooroorlogse woningen en het culinair aanbod. Wil je hier wonen, dan moet je er wel wat voor over hebben. De huizen in Leiden zijn de op vijf na duurste van Nederland. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2010, die net is verschenen.
Sociaal-economisch gezien doen we het minder goed. Op die index zakten we van de 7e plaats in 2008 naar de 17e plaats nu. We hebben weliswaar weinig laagopgeleiden (3e), weinig arbeidsongeschikten (2e) en veel werkende vrouwen (11e). Maar relatief weinig banen (30e) en weinig groeisectoren (36e). In 2009 werkten er 66.830 mensen in de stad.
Groei
De krimp in Leiden is omgezet in een lichte bevolkingsgroei. We zijn nu met 117.342 de 23e stad van Nederland. Voor wat het waard is: als je de buurdorpen die aan Leiden vastgeklonterd zijn erbij zou tellen, dan zouden we met ruim 200.000 inwoners de 6e stad van Nederland zijn. Het enige is dat wij nooit de gemeentelijke herindeling hebben gehad die bv Den Haag (Scheveningen) of Den Bosch (Rosmalen) wel hebben gehad. Veertig van de 50 steden groeiden sneller dan Leiden. Er komen relatief weinig ouderen bij (43e) en relatief veel mensen tussen de 15 en 19 (5e).
Slim en creatief
Onze bevolking is onverminderd slim en creatief. We hebben nog steeds de op twee na grootste creatieve klasse en 'nerds' als percentage van de beroepsbevolking. Na Utrecht en Amsterdam, maar voor universiteitssteden voor Groningen, Nijmegen en Delft. En na Utrecht hebben we het grootste percentage hoger opgeleiden. We blijven Nijmegen, Amsterdam en Groningen voor.
Eten en winkelen
We hebben veel restaurants in Leiden, één per 1000 inwoners. Daarmee staan we op de 6e plaats. Alleen inwoners in Amsterdam, Maastricht, Den Haag, Delft en Den Bosch hebben méér restaurants om uit te kiezen. De culinaire kwaliteit van de restaurants steeg van de 8e naar de 6e plaats. Die kwaliteit wordt onder meer bepaald door het aantal Michelinsterren (Leiden: 0) en het aantal noteringen in het tijdschrift Lekker. Wil je liever zelf koken, dan hoef je niet lang naar een winkel te zoeken. Op de lijst van aantal winkels per 1000 inwoners staan we 10e, en het aantal leegstaande winkels valt relatief nog mee (12e).
Dingen doen
Op de ranglijst van aantal evenementen per 100.000 inwoners maakte Leiden een onverklaarbaar dramatische val van de 9e naar de 23e plaats. Het aantal theatervoorstellingen werd relatief minder (van 12e naar 15e plaats), het aantal popconcerten steeg (van 18e naar 13e plaats) en het aantal klassieke concerten bleef steken (van 8e naar 9e plaats). Als museumstad staan we nog steeds op de 5e plaats, en op de lijst van meeste rijksmonumenten staan we nog steeds 4e.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten