vrijdag 5 maart 2010

Musea worden belangrijker dan winkels

Musea halen de winkels in Leiden in als het gaat om de hoofdreden om de stad te bezoeken. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Leiden. Het museumbezoek nam iets toe, maar vooral het bezoek aan winkels nam schrikbarend af sinds 2002. Kwamen er in 2002 nog 904 duizend mensen naar Leiden om te winkelen, in 2008 waren dat er nog 530 duizend. Het bezoek aan musea groeide in diezelfde periode van 493 naar 523 duizend. Dat is ongeveer 24% van het totaal aantal bezoekers.

Verder in de top 5: 10% van de bezoekers kwam voor een lunch of diner, 8% om een evenement te bezoeken en 6% voor een wandeling.

4 opmerkingen:

Frank van Leeuwen zei

Dat er veel bezoekers naar de musea gaan is duidelijk. Weet jij of er onderzoek gedaan is naar het vervolgbezoek aan de stad?

Jeroen Maters zei

Volgens mij wel ja. Maar ik weet niet waar ik dat kan vinden. Ik kan me herinneren dat iemand zei dat bezoekers aan Naturalis (en de Groenoordhallen) voor het grootste deel géén vervolgbezoek brachten aan de binnenstad. Is een interessante vraag, ik zal er eens achterheen gaan.

Papa Stein zei

En de winkeliers?
Geven die de gemeente weer de schuld?
Of gaan ze ook aan introspectie doen?

Jeroen Maters zei

Goeie vraag. In de Consumentengids (december 2009)scoorde Leiden als winkelstad op alle onderdelen vrijwel het laagste, behalve op de sfeer in de binnenstad. We scoorden laag op bereikbaarheid/parkeren (gemeente) maar bijvoorbeeld ook op aanbod en kwaliteit van winkels (winkeliers). Het lijkt me een en/en verhaal. Dus én de gemeente moet meedoen, én de winkeliers kunnen naar hun eigen inspanningen kijken.