donderdag 18 februari 2010

Openen Lange Mare geen prioriteit

Het kost 9,5 miljoen om van de Lange Mare weer een gracht te maken. Op zich een sympathiek idee. Maar tegelijkertijd vind ik het geen prioriteit, zeker niet in tijden van bezuinigingen. We hebben na Amsterdam al de meeste grachten van Nederland. Eén meer of minder zal een marginaal effect hebben op de aantrekkelijkheid van de stad voor toeristen, studenten, ondernemers, bewoners.

Groen in plaats van grachten
Waar we wél een dringend tekort aan hebben, is kwaliteitsvol groen en kwaliteitsvolle pleinen in de binnenstad. De 4 miljoen euro die is uitgetrokken voor de versterking van de groene singelrand is zó op. En een schitterend cultuurpark op de Lammermarkt, met ruimte voor evenementen, als grande entree van het Cultuurkwartier, trekt wél mensen aan. Met meer ruimte voor auto's onder dat park.

Goedkopere oplossingen
Als je dan toch meer doorvaarbaar water wilt, zou ik beginnen met het weghalen van de dam bij de EON-centrale én het doorvaarbaar maken van de Stille Mare door de Langegracht-brug (zie foto) op te hogen. Bijvoorbeeld tegelijkertijd met de aanleg van de RGL. Vele malen goedkoper, en daardoor breidt je het aantal vaarroutes/vaarwater in de binnenstad met bijna 20% uit.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Jeroen,

Het geld om de dam daar weg te halen staat al opgenomen in de begroting. Zo snel de onderhandelingen met NUON zijn afgerond kan dat gewoon gebeuren. Zie de verdeling eerste tranche NUON gelden.

Hartelijke groet,

Pieter Kos

Jeroen Maters zei

Gaaf! Hoop dat het voor de zomer lukt. Lijkt me leuk om die opening kracht bij te zetten met een event. Sterker nog: dat gaan we gewoon regelen! Op 6 juni is er een nieuw evenement, de Singelwandeling: een 6 km wandeling voor het hele gezin door de groene singelrand van Leiden met kunst, cultuur, wetenschap. Als prelude op de aan te leggen promenade aan de binnenkant van onze singels. lijkt me leuk om het daar aan te koppelen.

Groet, Jeroen

Leiden-Info zei

Na het doorbladeren van de fotoboeken van Herman Kleibrink kan ik me altijd wel vinden in een project als de Mare opengraven. Maar zoals jij zegt de Dam bij de lichtfabrieken weghalen zou een nog veel beter idee zijn. Alleen de brug bij de Zijlpoort is wel erg laag (er is wel een ophaalbrug aanwezig). Ik ben benieuwd, leuk nieuws in ieder geval.