woensdag 1 juli 2009

E.ON-dam weg: 15% vaarwater erbij

Eén lullig dammetje bij de E.ON-centrale weghalen zou de Leidse binnenstad 15% extra vaar- en schaatswater opleveren. Prachtig vaarwater, over een singel die steeds mooier wordt. Je vaart langs Museum Volkenkunde, Molen de Valk, Nieuwe Energie, Nieuw Leyden en het straks opgeknapte Huigpark. Gezien de toenemende druk op de vaarwateren in de binnenstad én om onze binnenstad nog aantrekkelijker te maken, zou ik zo snel mogelijk tot actie overgaan. Die dam moet weg!

Leiden heeft nu ongeveer 10 kilometer goed bevaarbaar water in de binnenstad. Door de dam weg te halen wordt ook de Herensingel vanaf het Galgewater tot de Oude Herengracht een doorgaande vaarroute, een lengte van ruim 1,5 kilometer. Een 'rondje singels' varen en schaatsen wordt dan mogelijk.

Er wordt gesproken over het opengooien van gedempte grachten, zoals de Lange Mare (300 meter). Als het om het toevoegen van vaarwater gaat, dan is het weghalen van de dam een véél goedkopere oplossing. En ik zou bovendien eerst de bruggen bij de Korte Mare ophogen zodat je daar met kleinere boten onderdoor kan varen richting Haarlemmertrekvaart - dat vergroot de mogelijkheid om verschillende routes te maken al aanzienlijk.

Voor de statistici - zo kom ik aan de getallen:
- Rapenburg 1050 meter
- Oude Vest 1000 meter
- Nieuwe Rijn 950 meter
- Herengracht 850 meter
- Oude Rijn 650 meter
- Galgewater 500 meter
- De Rijn 450 meter
- Haven 250 meter
- Vliet 200 meter
- Groenhazengracht 200 meter
Totaal goed bevaarvare grachten: 6 kilometer

Zijlsingel, Zoeterwoudsesingel, Witte Singel: 4 kilometer

Totaal: 10 kilometer

Geen opmerkingen: