Een rijk cultureel leven is een essentiële voorwaarde voor talent en creatieve ondernemingen om voor een stad te kiezen, blijkt uit onderzoek. De VVD is de enige partij die aangeeft wel belang te hechten aan cultuur, maar daar niet méér in wil investeren. PvdA, CDA, GroenLinks, D66, Stadspartij Leiden Ontzet en Stem Terug lijken wel extra te willen investeren. Meer samenwerking in de cultuursector is een belangrijk issue voor PvdA, VVD, GroenLinks en D66.
Podia
Groenlinks, D66, SP en Stadspartij Leiden Ontzet vinden elkaar in plannen voor een actiever beleid op het gebied van ateliers, oefenruimtes en kleine podia. Zo willen D66 en Stadspartij Leiden Ontzet cafés subsidiëren voor het aanbrengen van isolatie om zodoende meer podia te krijgen voor optredens. CDA, PvdA, D66, SP en GroenLinks scharen zich het meest nadrukkelijk achter het openhouden van het LAKtheater, VVD en ChristenUnie doen dat ook. Het ontwikkelen van een cultuurkwartier rondom de Lammermarkt en Oude Vest, vier jaar geleden nog een hot issue (Kijkplein), is nu alleen nog een punt voor het CDA. En dat is, met de komst van het Nobelcomplex en de uitbreiding van de Lakenhal, een gemiste kans vind ik.
Evenementen, festivals
D66, PvdA en VVD zijn het meest uitgesproken over het bevorderen van het aantal (kwaliteits)evenementen en festivals in de stad. Ook CDA en Stem Terug noemen het in hun programma. SP pleit voor een structurele subsidie van het Leids Film Festival. Een nieuwe evenementenhal (na het sluiten van de Groenoordhallen) is een nadrukkelijke wens van CDA, D66 en ChristenUnie.
Kunst
Op het gebied van kunstbeleid valt er minder te ontdekken in de partijprogramma's. CDA wil leegstaande winkels gebruiken als tijdelijke expositieruimtes. GroenLinks wil meer kunst in de openbare ruimte. En dat was het zo'n beetje.
Stand onderdeel cultuur:
D66 wint het op zijn uitgesproken plannen voor een bruisender cultureel leven in Leiden, terwijl ook GroenLinks, CDA en PvdA goed scoren op dit onderdeel. Bij Leefbaar Leiden wordt cultuur niet of nauwelijks genoemd.
1. D66
2. GroenLinks
3. CDA
4. PvdA
5. Stem Terug
6. VVD
SP
8. Stadspartij Leiden Ontzet
9. Christenunie
10. Leefbaar Leiden
3 opmerkingen:
Beste Jeroen,
Leuk dat je deze vergelijkingen maakt. Ik vind dat je wel twee vrij essentiële punten uit ons programma niet hebt benoemd. om kunst en cultuur toegankelijker te maken hebben wij het volgende punt in ons programma:
Leiden introduceert de Leidse pas van ontdekkingen met een bijbehorende website. Deze pas geeft kortingen op culturele en sportieve activiteiten. Deze
pas is gratis voor mensen met een minimum inkomen.
En om besluiten over kunst en cultuur meer gedegen te nemen dan "de organisatie met het beste kanaal naar de gemeenteraad wint" stellen wij het volgende voor:
Er komt een Leidse Raad voor Kunst en Cultuur. Deze onafhankelijke raad adviseert het gemeentebestuur van Leiden over kunst- en cultuurbeleid.
Vriendelijke groet,
Pieter Kos
GroenLinks
Hallo Pieter, ik vind de Leidse pas van ontdekkingen een heel goed initiatief. Het doet me denken aan de Rotterdam Pas, die in die stad volgens mij goed loopt. De reden dat ik 'm bij deze vergelijking niet heb meegenomen is omdat ik ook wat cultuur betreft me richt op actiepunten die invloed hebben op de concurrentiepositie van Leiden als creatieve stad ten opzichte van andere Nederlandse steden bij het aantrekken en behouden van creatief talent en creatieve bedrijvigheid. Wat dus zoals gezegd niets afdoet aan de waarde van jullie idee. De meerwaarde van de Raad voor Kunst en Cultuur kon ik niet zo goed inschatten ten opzichte van de reeds aanwezige Cultuurtafel en de rol van de nieuwe cultuurmakelaar.
O ja, ik heb in het bericht trouwens wel genoemd dat GroenLinks streeft naar meer samenwerking in de cultuursector. Daar is ook vanuit de sector zelf behoefte aan, bleek uit het symposium van het Cultuurfonds van november vorig jaar.
Een reactie posten