vrijdag 15 januari 2010

Stop met politicusje spelen

Het is nog niet eenvoudig om mensen enthousiast te krijgen voor een plek in de Leidse gemeenteraad. Niet voor iedereen is het vooruitzicht van vele avondlijke en nachtelijke vergaderingen even vreugdevol. Daar komt bij dat de mensen die je écht wilt hebben, de mensen met visie en daadkracht, die kwaliteiten vaak gebruiken in hun maatschappelijke carrière. Niet zelden zijn ze daarmee zo succesvol dat het ze aan tijd ontbreekt om ook nog de lokale politiek in te gaan.

Laatste sprankje motivatie
Je zult dus alles op alles moeten zetten om het gemeenteraadslidmaatschap zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Maar als ik de ruzie-erige raadsvergaderingen beluister, de klagende gemeenteraadsleden spreek, de zure reacties lees op elkaars partijblogs, en die treurige sfeeer ook nog uitvergroot terugzie in de lokale pers, dan vergaat mij het laatste sprankje motivatie om van zo'n groep mensen deel uit te maken. Élke andere vorm van vrijetijdsbesteding levert je meer plezier op.

Kwelling
En voor goedwillende gemeenteraadsleden is het een steeds grotere kwelling om nog langer aan te blijven, met alle gevolgen voor de kwaliteit en continuïteit van het bestuur van dien. Degenen die overblijven, zijn degenen die het leuk vinden: de man spelen, niet de bal. Rake formuleringen vinden om anderen mee onderuit te halen. Ergens op tegen zijn om de simpele reden dat de ander vóór is. Etcetera. Met als gevolg dat de raad steeds verder wegzakt in het moeras dat ze zelf hebben aangelegd. Ook voor mij is het een reden om niet de politiek in te willen. Maar het allerergste is dat door die bovenmatige aandacht voor jezelf en elkaar je uit het oog verliest waar het werkelijk om gaat: het belang van de stad.

Beschaafde verkiezingstrijd
Burgemeester Lenferink maakt zich er ook zorgen over, zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak: 'Met een scherp debat is niets mis. Integendeel, dat houdt de democratie gezond. Maar het elkaar overschreeuwen, de vaak opzettelijk foute woordkeuze, de gespeelde woede, soms het gebrek aan fatsoen maakt het politieke bedrijf in Leiden er niet aangenamer op.' Hij deed daarom een oproep: 'Over enkele maanden gaan we weer naar de stembus. Gun de vele betrokken – al dan niet politiek actieve – inwoners een beschaafde verkiezingsstrijd.' Daar ben ik het van harte mee eens. En trek die lijn dan meteen de komende vier jaar door. Zodat bij de verkiezingen van 2014 je kunt kiezen uit de allerbeste kandidaten voor raadszetels en je weer voor ogen hebt gekregen waar het allemaal om gaat: de ontwikkeling van Leiden als succesvolle stad.

Geen opmerkingen: