woensdag 6 januari 2010

Cultuur in Gat van Van der Putte

Wat moet er in het Gat van Van der Putte komen? Het nare, grote gapende gat tussen het Visitor Centre aan het Stationsplein en het kantoor van Randstad aan het Schuttersveld? De meeste stemmers in de quick poll op deze site opteren voor een of meerdere gebouwen met een combinatie van functies. Daarin moet in elk geval ruimte voor cultuur komen, vindt 62% van de stemmers. De helft van de stemmers ziet er graag winkels in. En dat in combinatie met kantoren (31%) en/of woningen (31%).

Op Stadszomernachtsdroom werd het idee geopperd om hier kantoren en laboratoria van biosciencebedrijven te vestigen, met een publieke functie (bv een doe-het-zelf-lab). Zodat het bio science park aan de zeezijde van het station meer verbonden wordt met de binnenstad.
De gemeente vlast op ruimte voor grote winkelketens als Mediamarkt, die in de binnenstad moeilijk een locatie kunnen vinden omdat de meeste winkelpanden te klein zijn. Ikzelf zie een combinatie van functies het meest zitten, met op de begane grond en eerste verdieping(en) publieke functies (cultuur/winkels/congres) en daarboven wonen en/of kantoren. Mogelijk gekoppeld aan het Visitor Centre. Het liefst iets dat fysiek en programmatisch warmte en menselijkheid uitstraalt, dat kan dat kille en onpersoonlijke stationsgebied wel gebruiken.

Wanneer gebeurt er eigenlijk wat met dat gat? Het Leidsch Dagblad probeert de strijd tussen eigenaar Ronnie van der Putte en de gemeente Leiden te volgen, maar helemaal duidelijk wordt het niet. Veel vertrouwen in een spoedige oplossing heb ik niet. En vervolgens is het nog de vraag of men nog veel puf heeft om er echt een bijzonder gebouw met een bijzonder concept te bedenken als het eenmaal zo ver is. Fingers crossed.

Geen opmerkingen: