dinsdag 4 januari 2011

Couch surfing

Mooi idee kwam ik tegen in een stuk van de gemeente Leiden. Men wil stimuleren dat studentenkamers door toeristen (al dan niet tegen een kleine vergoeding) worden gebruikt als overnachtingsadres. Ik weet niet of hotels en bed & breakfasts daar heel blij mee zijn, maar het lijkt me wel een onderzoek waard. 's Zomers en in andere vakanties zijn veel studenten uitgevlogen, die kamers staan toch maar leeg. En we kunnen nog wel wat extra (jonge) toeristen gebruiken.

Couch surfing wordt dat genoemd: mensen die bij particulieren onderdak vinden voor één of een paar nachten. Twitter wordt daar steeds vaker als hulpmiddel bij gebruikt. "Ik ben dit weekeinde in Berlijn. Wie heeft er een slaapplaats voor me?" Voor veel van die mensen, vaak buitenlandse studenten, is de bank in de woonkamer voldoende. Zelf heb ik het een keer gedaan met mijn vrouw, toen vriendin. In Canada, vlak na mijn studententijd. Ik moet zeggen: dat was een leuke ervaring.

We genoten op de Mont Royal van het uitzicht op Montreal. Een relaxte student op een mountainbike knoopte een praatje aan en vroeg op het eind of al een slaapplaats hadden. Zo niet, dan konden we eventueel wel pitten in zijn studentenhuis, op de kamer van een vriend die die zomervakantie terug naar zijn ouders was. Gratis, gezellig, midden in een leuke studentenwijk. 's Avonds nam hij ons nog mee naar zijn favoriete restaurantje dat we anders nooit gevonden hadden. Helemaal goed.

Geen opmerkingen: