maandag 21 december 2009

Winter in Leiden, Rotterdam, Amersfoort, Leeuwarden, Maastricht...

Winter in Leiden heet de verzameling van bestaande en nieuwe evenementen in onze stad, in navolging van Zomer in Leiden. Het Centrummanagement van Leiden probeert zo meer bezoekers te trekken naar de stad. Met de ijsbaan bij de Koornbrug als één van de topattracties.

Bijzonderder
Ik vermoed dat dit evenement aantrekkingskracht zal hebben op het Leidse verzorgingsgebied. Sowieso moet je íets doen, omdat de omliggende dorpen ook niet stil zitten. Wil je echter de 'kosmopolitische kwaliteitszoeker' naar Leiden halen, dan zal het evenement de komende jaren echt flink bijzonderder moeten. Want in vergelijking met andere steden als Rotterdam, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Amersfoort, Leeuwarden onderscheiden we ons niet, c.q. leggen we het af.

Werk samen
Ik was enkele weken geleden in Amersfoort bij Lumineus Amersfoort (foto), onderdeel van Amersfoort Wintertijd. Prachtige kunstzinnige lichtinstallaties in de oude binnenstad. Ik vrees voor Leiden dat de kosmopolitische kwaliteitszoeker eerder daar naartoe gaat. Mijn tip zou zijn: haal je inspiratie niet (alleen) bij de lokale winkeliers en horeca, maar zet een aantal creatieve geesten van Leiden bij elkaar uit de hoek van de kunsten, de media, de festivals etc. en verzin echt onderscheidende concepten. Werk samen met Cultuurfonds Leiden, Leiden Communicatiestad en probeer je festival uit het mkb-sfeertje te halen. De stad verdient dat.

Geen opmerkingen: