dinsdag 22 december 2009

Inspiratie voor de groene singelwandeling uit NY

Het voelt soms raar. Als simpele doch betrokken burger bedenken dat de noordoostrand van jouw stad een nieuwe hippe, bruisende stadswijk moet worden. Met daar doorheen een prachtig pad door groene singelparken. En dat je langzaam maar zeker mensen meekrijgt. Gemeente, investeerders. En andere Leidenaren die je willen helpen om de droom te realiseren, via Stadslab Leiden.

Sinds ik onderstaand filmpje doorgestuurd heb gekregen, voelt het minder raar. Twee New Yorkse buurtgenoten, Joshua David en Robert Hammond, namen het initiatief om een oude spoorzone in New York om te toveren tot een park, waar aanvankelijk plannen lagen voor sloop. Langzaam maar zeker kregen ze steeds meer gehoor, en op een gegeven moment besloot de gemeente toparchitecten (waaronder de Nederlander Piet Oudolf) uit te nodigen om dat park te ontwerpen: The High Line.

Inmiddels is het oude spoorwegtraject (een vroeger essentiële verbindingsroute voor het bevoorraden van de stad) omgevormd tot een zeven kilometer lang wandelpad/stadspark op hoogte. Oudolf staat nu op het lijstje van Fast Company van de 100 creatiefste mensen ter wereld. Maar zonder die twee jonge mannen uit New York, die het begonnen als communityproject, was het nooit gelukt. Ik hoop dat we in Leiden ooit zo ver komen.


Geen opmerkingen: