vrijdag 18 december 2009

Kwart economie Leiden draait op kennis

Ruim een kwart (27,2%) van de Leidse economie draait op de aanwezigheid van universiteit, hogeschool en gelieerde kenniscentra. Daarmee is Leiden na Wageningen (69,2%) de stad die voor zijn economie het meest afhankelijk is van de aanwezigheid hoger onderwijs van alle steden in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verricht door TNO in opdracht van Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting in Nederland. Leiden mag zich dus ook economisch gezien met recht 'dé universiteitsstad' van het land noemen (Wageningen is niet écht een stad, toch?).

De onderzoekers hebben voor het eerst uitgerekend hoeveel banen hbo, wo en R&D direct opleveren (Leiden: 13.611) en hoeveel banen het oplevert bij organisaties die daaraan gelieerd zijn (Leiden: 2.664). Samen worden zijn ook wel 'de kennissector' genoemd. Eén op de vier professionals in Leiden werkt in de kennissector.

Ook is uitgerekend wat de totale toegevoegde waarde is van deze organisaties in geld. In Leiden is dat 742 miljoen euro, 18,5% van het totaal van de stad. In absolute aantallen staan we daarmee in de middenmoot van alle universiteitssteden + Den Haag ( boven Delft, Den Haag, Enschede, Maastricht, Tilburg en Wageningen). In percentage staan we tweede. Het sterke Bio Science Park in Leiden zal daar ongetwijfeld een stevige factor in zijn.

Het hele rapport kun je hier downloaden.


Geen opmerkingen: