donderdag 24 december 2009

Waarom ik iets heb met Leiden ...

... omdat ik er mijn vrouw heb ontmoet. Zij is het tweede meisje dat ik tegenkwam in Leiden als verlegen jongen uit Beuningen. We zaten samen in groep 18 van de El Cid-week en het was meteen raak. En nog steeds, na 19 jaar.

... omdat ik het LUMC eeuwig dankbaar ben dat ze dochter Sophie (na 28 weken) en zoon Gijs (na 30 weken) levend op de wereld hielden. Ik bedoel: ik kan niet naar het gebouw kijken of mensen die er werken spreken zonder daaraan te denken.

... omdat ik er mijn beste vrienden in het studentenhuis aan de Oude Vest 51 heb ontmoet.
... omdat Leiden de ideale stad was voor Fred en mij om ons bureau Maters & Hermsen groot te brengen: gesubsidieerde startersruimtes en een enorme berg talent uit de universiteit.

... omdat ik bij inmiddels bijna elke plek in de Leidse binnenstad een persoonlijk verhaal heb. Twee collega's bij wie de liefde ontluikte op de bankjes van begraafplaats Groenesteeg. Plassen in het Rapenburg. Als laatste door waterplassen op dooiend ijs schaatsen richting de uitgestrekte Kagerplassen - en daar een heel meer vol zwart ijs voor jou alleen. De avonden in de Oude Marenpoort. Spelen met de band op 3 oktober in de steeg van de WW. De nabeschouwingen van onze zaalvoetbalwedstrijden in de bar van sporthal De Zijl. Het vrolijke gemopper van Jan Boer als je bij Trianon een kaartje koopt. "Je moet het zelf weten, maar ik zou niet naar die film gaan als ik jou was."

... omdat het er fantastisch wonen is. Eerst de mooiste zonsopgangen op de muisstille zondagochtenden op de Oude Vest. Nu de vogels en kippen in de tuin van de parken rond de Rijnsburgerweg.
... omdat je er zó in de ommelanden zit. Strand en duinen in het westen om te sporten, de bollenstreek (foto) om in te fietsen, de Kagerplassen in het noorden om over te zeilen of schaatsen, het Groene Hart in het oosten. Twintig minuten fietsen en je ziet de horizon.

... omdat ik er altijd alles heb kunnen doen wat ik wilde, gewoon omdat het er was: volkstuinieren en een cursus Spaans, spelen in een bandje en voetballen in de zaal, schermen, schaatsen en de schouwburg, oude fabrieken helpen herontwikkelen en deelnemen aan een popquiz, uit eten, naar de film.

... omdat ik van de ergerlijke meeuwen hou. Luister naar ze met je ogen dicht en je zit aan zee.

... omdat je altijd wel iemand tegenkomt die je kent.

... omdat ik denk dat ik op Leiden ben gaan lijken. Zoals een hond op zijn baasje gaat lijken.

2 opmerkingen:

Joke Mizée zei

In welke band speel(de) je?

Jeroen Maters zei

In Starfish, een funk/rockband. Maar daar ben ik op een gegeven moment uit gezet, omdat ik niet groovy of grungy genoeg was. Wat ook zo was trouwens. En omdat ik niet genoeg thuis oefende. Ook dat klopte.