maandag 28 december 2009

Huizenruil: stap in andermans leven

Deze kerstvakantie weer op internet op zoek geweest naar een huis om mee te ruilen. We hebben in vijf jaar tijd nu twaalf keer een woningruil gedaan met een ander gezin in Europa, en het is altijd gelukt om een familie te vinden waarmee we van huis konden ruilen. Leiden ligt gunstig in de markt: mooie stad, dicht bij zee, dicht bij Amsterdam.

Concurrenten
Natuurlijk hebben we wat stevige concurrenten in de stad - via onze organisatie Holidaylink bieden een stuk of tien gezinnen hele mooie huizen/woonboten aan in en om Leiden. Maar hoe groot is de kans nu helemaal dat die precies naar hetzelfde land of gebied willen in dezelfde periode in het zelfde type huis als wij? Je kunt wereldwijd uit 10.000 huizen kiezen! Op de site kun je ze allemaal bekijken - je krijgt er alleen geen adressen bij als je geen lid bent.

Dagelijks leven
In iemand anders' leven stappen. Dat vind ik één van de meest bijzondere aspecten van het ruilen van huis. Sinds een jaar of vijf vinden vrijwel al onze vakanties plaats in het huis van een ander gezin ergens in Europa, terwijl zij op datzelfde moment in ons huis zijn. Het is echt een geweldige manier om een weekend of enkele weken even het gevoel te hebben dat je er echt wóónt. Helemaal weg van de toeristische hotspots, midden in het dagelijks leven van een dorp of een stad. Je krijgt van je collega-huisruilers insider tips van waar je heen móet. Je komt daardoor op plaatsen die nog verborgen zijn voor de reisgidsen. Je maakt een praatje met de buren. Je verzorgt soms de kat of het konijn. De kinderen spelen met het speelgoed van het gastgezin.

Hetzelfde schuitje
En ja, je slaapt ook in hun bed. Maar hey ... in een hotelbed hebben nog veel méér andere mensen geslapen. Komen ze niet aan je spullen? Ik zou het niet weten, we zijn er immers niet. We hebben na twaalf huisruilen nog nooit iets gemist. We zitten natuurlijk ook in hetzelfde schuitje: zij in ons huis, wij in dat van hun. Dat schept een vertrouwensband. Totnogtoe hebben we uitsluitend hele goede ervaringen gehad, variërend van een schitterende villa in Brasschaat tot een appartement met uitzicht over de Middellandse Zee in Hyères, van een gezellige gezinswoning met tonnen kinderspeelgoed in Lochem tot een notariswoning hartje Parijs. Van een 17e eeuwse Engelse cottage (foto) tot een fraai nieuwbouwhuis-met-gebruik-van-motorboot in Leeuwarden.

Kosten
En de kosten? Je betaalt iets van 115 inschrijfgeld, je laat de schoonmaakster een keer extra komen en koopt wat presentjes en verse bossen bloemen voor de familie die op bezoek komt. In ruil daarvoor hebben we de afgelopen vijf jaar voor zo'n € 10.000,- euro bespaard op hotelkosten, appartementhuur, autohuur. Inderdaad, naar Frankrijk en Denemarken zijn we gevlogen en hebben we van auto geruild. Komende zomer: Zwitserland, een prachtig huis van een architect met uitzicht op het Meer van Genève, midden in Unesco werelderfgoed Lavaux.

Geen opmerkingen: