woensdag 23 december 2009

Waar kun je het fijnst in de rij staan in Leiden?

Op een aantal locaties in Leiden kun je geweldig in de rij staan. Met de dagen voor Kerst hoop ik weer op lange rijen: in winkels, voor theaters etc. Ik vroeg via het Leiden Netwerk op LinkedIn naar de favoriete rij van mensen. Met die suggesties stelde ik de volgende top 20 op. Zorg dat je erin staat! (met dank aan alle LinkedIn-ners).

1. Uitreiking Haring en Wittebrood: met stip op één, de Rij der Rijen. Anderhalf uur geduldig in de rij staan voor een homp brood en wat vis - niet uit te leggen aan niet-Leienaars. Alleen al daardoor ge-wel-dig! (zie foto).

2. Het Friese Bakkertje (Us Bertus) op de Doelengracht: de rij staat soms tot op de brug. Erg gezellig, en in de lekkerste lucht van Leiden. Hoe kouder het buiten is, hoe groter het fijne verlangen om binnen het warme welkom te voelen. Twee vrouwelijke collega's bekenden trouwens dat ze er graag in de rij staan vanwege het uitzicht op eigenaar Rob.

3. Het Klaverblad op de Hogewoerd, de oudste koffie- en theewinkel van Nederland. Elke keer weer interessante, ontroerende of grappige gratis colleges over gewichtige zaken als pluk en maling. Niet alleen van eigenaresse Marion, maar ook van klanten! En: lekker meeruiken als die grote gele bussen met theeblaadjes opengaan.

4. Reisboekhandel Zandvliet: de verhalen die mensen vertellen over hun aanstaande vakanties en tochten bij de aanschaf van een reisgids.

5. Slagerij Van der Zon op de Haarlemmerstraat om het toneelstuk te aanschouwen dat zich daar elke keer weer afspeelt. Deze zal ik me altijd herinneren: traditiegetrouw vraagt de jongste bediende bij het afrekenen aan een oud mannetje: 'wilt u nog een lekker stukje worst?'. De man verstaat het niet. 'Wilt u nog een stukje worst?', zegt de jongste bediende veel te zacht in de rumoerige slagerij. Nog steeds verstaat hij het niet. Collega Leon schiet te hulp en buldert over de hoofden heen: 'Of je worst lust!'

6. De Leidse Schouwburg: je bent meteen op de hoogte van waar je zeker heen móet (en waar niet).

7. Mol & de Groot aan de Lange Mare. Meestal dames (soms ook heren) die lekker uitgebreid op zoek zijn naar díe ene knoop of dát ene kleurtje band. Soms een kind dat helemaal euforisch zijn nieuwste cars-embleem heeft gevonden en ook gespot 2 meisjes van tegen de 12 die samen linten aan kiezen waren voor een "se-jieke jurk", zoals ze zelf zeiden. De dames van Mol en de Groot hebben kennis, tips en geen haast.

8. Pomino aan de Langebrug, daar verzamelen de Italiaanse Leienaren zich ook, dus het klinkt er naar vakantie, terwijl Peter net zijn heerlijk Piemontese hazelnootkoekjes uit de oven haalt en verse panforte maakte, geurt het ook naar Italië, maar dan Leids.

9. Het LAKtheater: omdat je er altijd bekenden tegenkomt.

10. 'De chocolaterie naast de Haarlemmerstraat aan de gracht': Je mag vaak een bonbonnetje proeven en je ziet hoe ze de bonbonnetjes live maken.

11. Café De Burcht. Terwijl je een biertje bestelt kan je volop genieten van de mooie grand-café entourage en met een beetje geluk hoor je live jazz.

12. Banketbakkerij Jacobs. Telkens als je er binnenstapt denk je dat je vandaag niet meer aan de beurt komt, maar de rij lost verrassend snel op. Jammer, je hebt dan nog minder tijd om je voldoende te verlekkeren bij de verschillende taarten.

13. Thuis bij Van Manen (Hogewoerd): er ligt een mandje met brood of cake of heerlijke mosterd om te proeven.

14. De Hema. Daar werk je je rustig via de lange rij Leienaars naar de kassamijnheer of kassadame. Als het te lang heeft geduurd mag je jezelf als troostaankoop tracteren op een Hemaworst bij de uitgang.

15. De viskramen op de markt: fijn kijken naar buitenlanders die hun eerste rauwe haring met uitjes naar binnen laten glijden.

16. De Hendo, het cafetaria op de Marnixstraat: alleen al vanwege het kaartje dat er in de winkel hangt. Iets in de geest van: 'Niet zeiken dat je moet wachten, wees blij dat je moet wachten, want dat betekent dat het eten hier goed is.'

17. Kaaswinkel van Boheemen aan de Lange Mare. Geweldig Leids volkstoneel, ze kennen de favorieten van alle vaste klanten en zelfs Fransen staan er in de rij voor de boerenkaas.

18. Theo's kapsalon (Morsstraat) is ook een aanrader om te wachten. Staan hoeft niet; altijd een stoel. Altijd (Leidse) praatjes.

19. Hoogvliet: Patries maakt met iedereen een kletspraatje.

20. Velvet Music, Nieuwe Rijn: muziek terwijl u wacht.

Geen opmerkingen: