maandag 2 november 2009

NS Tryout Festival: onwennig, maar veelbelovend

De afgelopen dagen hielden de NS voor het eerst een festival op een station. Op Leiden Centraal om precies te zijn, dat de NS gebruiken als proefstation. Ik ben er een paar keer naar binnen gelopen en ik moet zeggen: dit kan wat worden! Het was wat onwennig allemaal, zowel voor het publiek als voor de organisatie, maar zowel de locatie als de programmering zijn veelbelovend.

Kinderen
Ik heb me op woensdagmiddag prima vermaakt met de kinderen. Erg leuk was dat ze zelf een tekenfilm konden maken. Dochter Sophie liet zich opmaken in de beautysalon van parfumerie Mooi. De medewerksters van Mooi waren bijzonder vriendelijk, echt hele goede reclame (ik weet nu waar ik mijn kerstinkopen ga doen). De film Sneeuwwitje werd op perron 1 getoond, maar was bij daglicht bijna niet te zien. Ben benieuwd hoe de avondprogrammering van het Leids Film Festival ging.

Luchtpost
De hit bij mijn kinderen was het Luchtpost-kantoor (foto). Ze mochten in een postkantoortje in een caravan een wens of tekening maken op een kaartje. Die stopten ze in een rode brievenbus en even later vloog de rode ballon uit de schoorsteen van de caravan hoog de lucht in. Al wachtend voor de entree van de caravan raakten de bezoekers gezellig in gesprek met elkaar: er hing zowaar een festivalsfeertje op het Stationsplein.

Rooftop concert
Op zaterdag verzorgde de band Moke een rooftop concert (bovenste foto). Gave band, en zo midden in die voorgevel van het station opgesteld, terwijl er net een zonnetje doorbrak, dat zag er ook nog eens gaaf uit. Net te weinig tijd om daarna nog een gesigneerde cd te halen bij de nieuwe Freerecordshop in de stationshal, maar dat komt nog wel.

Wanneer begint het?
Niet alles liep nog perfect. Bij gebrek aan backstage in zo'n transparant station zag je continu grijze organisatiesweaters af en aanlopen met spullen, waardoor je continu het gevoel hield: wanneer gaat het beginnen. Dat had ook te maken met het feit dat regelmatig stands en podia onbezet waren. Ook ontbrak het soms aan publiek, zoals bij de vertellers van stationsverhalen. Maar dat kan te maken hebben met de reclame voor het festival, die vrij laat op gang kwam, en het feit dat het voor het eerst was.

Mooie toevoeging
Al met al zou ik het fantastisch vinden als de NS het (gratis) festival een vaste plek zou geven in Leiden. Als de onwennigheid eraf is en het festival bekender is geworden, dan kan het een hele mooie toevoeging zijn aan het festivalaanbod in Leiden. Zeker ook omdat de NS een mooie mix verzinnen van lokale organisatoren (masterclasses door Leidse wetenschappers, optreden van de Veenfabriek) en nationaal bekende trekkers.

2 opmerkingen:

Herman zei

Ik vond het een uniek festival. Liep elke dag door het station richting filmfestival. En het was steeds weer genieten dat er iets gebeurde. Zondag was de hal ineens weer kaal en leeg :-(.
Alleen is de stadsentree nog steeds niet op orde, dat moet nog goed komen.
En de verbinding met het filmfestival, die op zijn beurt weer een link had met het cabaretfestival en Japan, dat biedt grote kansen voor toekomstige manifestaties. Alles aan elkaar knopen, dan is er altijd iets te doen in Leiden!

Jeroen Maters zei

Dat aan elkaar knopen vind ik een heel goed idee. Dus niet alleen in tijd, maar ook in programmering. Zoals het Leids Film Festival al doet, zoals je schrijft.