vrijdag 30 oktober 2009

Meelfabriek gereed gemaakt voor bouw

Ok, ok. Groots en meeslepend is het nu nog niet. Maar toch: deze week zijn de allereerste werkzaamheden begonnen aan de Meelfabriek in Leiden. Straks moet hier een 'creatieve stad in een stad' ontstaan van 43.000 m2 met daaromheen prachtige parken. 'Ah, wij zorgen dus voor de ontmaagding!', zei de asbestverwijderaar opgewekt, die woensdag als eerste de poort binnenreed. Hij haalt wat asbest weg dat her en der in de gebouwen te vinden is (foto).

Honderden kilo's duivenpoep
Tot naar schatting februari 2010 vinden er schoonmaakwerkzaamheden plaats als voorbereiding op de daadwerkelijke bouw. Installaties die weg mogen, worden weggehaald. De honderden kilo's duivenpoep worden opgeveegd. Etcetera. Omwonenden hebben net een brief gekregen waar ze over de werkzaamheden worden geïnformeerd. In de tussentijd leggen de inmeters de laatste hand aan het opmeten van de exacte maten van al die verschillende panden op het terrein. Een project dat alleen al maanden nodig had.

Ingewikkelde keuzes
In Haldenstein, Zwitersland, werkt een architectenteam in de studio van Peter Zumthor aan de verdere uitwerking van het masterplan van 2005. Volgend voorjaar moet daar meer over bekend zijn. Wat komt in welk pand? Hotel, welness, Huis van de Communicatie, woningen, horeca, cultuur? Hoeveel parkeerplaatsen horen daarbij? Hoe verbinden we de functies? Welk gebouw/functie doen we eerst, welke later? Hoe komt het eruit te zien? Ingewikkelde keuzes, waarbij met talloze zaken rekening moet worden gehouden: de huidige economische situatie, de fysieke mogelijkheden van de gebouwen etc. Een jigsaw puzzle van honderdduizend stukjes.

Al met al een geweldig gevoel dat er steeds meer energie zichtbaar komt rondom de toekomstige Meelfabriek.

Geen opmerkingen: