dinsdag 27 oktober 2009

Lessen uit Amsterdam-Noord: hou het kleinschalig

Het meest heuglijke moment aan mijn bezoek aan hip Amsterdam-Noord was de terugreis per pont naar Amsterdam Centraal. Aangetrokken door juichende makelaarsteksten besloot ik mijn vrije dag te wijden aan een bezoek aan de overzijde van het IJ. Daar zou een nieuwe hip & happening creatieve stad geboren worden. Maar dat viel toch wat tegen.

Onbestemde bedrijventerreinen
Er waren inderdaad interessante creatieve gebouwen en gebieden. Zoals de NDSM-werf, Kaap Noord en Boomerang Casa. Maar je moest wel eerst door kilometers onbestemde bedrijventerreinen rijden om er te komen. Een sfeer van louche garagebedrijven en kille opslagloodsen die uitstekend decor zouden zijn voor een criminele afrekening in een film. Ik zou in het donker liever niet naar m'n kantoor fietsen.

Mix werken en wonen
Misschien dat daarom de meeste mensen wel met de auto komen. Dat was voor mij minpunt twee: wonen en werken zijn nauwelijks gemixt, waardoor je mensen dwingt om met de auto naar het werk te komen. Met alle gevolgen voor files, milieu en humeur vandien. Die wijdsheid aan het IJ heeft zeker z'n mooie en inspirerende kanten, maar behalve de matige (veilige) bereikbaarheid ook nog andere nadelen. In de zomer is het er extra mooi, maar in de winter is het er extra donker, en is de wind extra guur.

Weinig blije gezichten
En dan de bedrijvenverzamelgebouwen zelf. De architectuur van de panden aan het Kraanspoor, Boomerang Casa etc. is subliem. Niets dan lof daarvoor. Maar de meeste bedrijven hebben hun eigen voordeur, voorzieningen worden weinig gedeeld, waardoor ondernemers en werknemers elkaar weinig tegenkomen. Dat viel me ook op aan de mensen die er rondliepen: nergens blikken van herkenning, nergens lachende gezichten.
Nu kun je op de NDSM-Werf nog naar de cafés Noorderlicht of de IJ-kantine. Dat zijn mooie plekken waar het fijn toeven is. Maar als je even een boodschapje wil doen, even de stad in wil, dan ben je al gauw een eindje aan het reizen.

Vriendelijker en vrolijker
Ik kwam al met al tot de conclusie dat we het in Quartier Leyden veel beter (kunnen) doen. De wijk ligt direct aan de binnenstad. Alles is te voet te bereiken. Het biedt een hele goede mix van bijzonder werken en bijzonder wonen. Je hoeft niet meer te reizen. In de bedrijvenverzamelgebouwen zijn volop mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Niet alleen tussen bedrijven, maar ook tussen ondernemers en kunstenaars. De sfeer is er veel vriendelijker en vrolijker. Mede dankzij de parken en de grachten.

Zeker, het is een stuk kleinschaliger allemaal in onze stad. Maar dat is in een hoop opzichten juist een groot voordeel weet ik nu.

Geen opmerkingen: