maandag 26 oktober 2009

Eerste festival op een station, in Leiden

Oktober is echt dé festivalmaand in Leiden. De Nederlandse Spoorwegen voegen nóg een festival aan de reeks toe: het NS Tryout Festival. Ik hoorde er totnogtoe weinig van en bij ons op kantoor (50 man, vrij goed ingevoerd) wist ook niemand ervan. Onterecht, als je het interessante programma bekijkt. Op de corporate site van de NS, en een beetje op een andere site, vind je meer over de achtergrond van het idee.

Multifunctioneel station als trekpleister
"NS ontwikkelt bijzondere stationsgebieden, die meer zijn dan aankomst- en vertreklocatie voor reizigers. NS integreert hier diverse functies voor reizen, wonen, werken en vermaak. Een multifunctioneel station werkt als trekpleister en versterkt ook het imago van de stad. Leiden Centraal doet dienst als proefstation, waar NS ideeën voor het station van de toekomst onderzoekt en uitwerkt. Onlangs gaf 70 procent van de Leidense stationsbezoekers aan dat het station een prima plek is om bezoekers te vermaken. Voor NS was dit aanleiding om het eerste Try Out Festival te organiseren." De bedoeling is dat het festival jaarlijks terugkeert, en dat het ook op andere stations gaat plaatsvinden.

50 gratis tryouts
Het NS Tryout Festival is van woensdag 28 oktober tot en met zaterdag 31 oktober 2009. De aftrap is woensdag om 18.00 uur 's avonds als het Sirenenorkest in de gevel van het station samen met een Leidse fanfare gaat spelen. Daarna meer dan 50 gratis try outs van nieuwe films, muziek, theater en literatuur. Maarten 't Hart, Thomas Ross en Joost Zwagerman spreken, Moke rockt, Willem Nijholt acteert, het Leids Film Festival laat korte films zien, er zijn theatervoorstellingen in een naar Amsterdam rijdende trein. Voor de kinderen is er de première van de bewerkte tekenfilm van Sneeuwwitje.

Zelf proberen
Ook schrijft de website: "Tijdens het NS Try Out Festival kunt u vooral veel zelf proberen. Kom de kunst afkijken van de beste leermeesters bij de masterclass Beginnend schrijver, het lekkerste broodtrommeltje, stemtechniek, portretfotografie, acteren of filmmaken. Of van een professor archeologie, Afrikaanse talen of nanotechnologie."

3 opmerkingen:

Elsbeth zei

De PR kwam wat laat op gang, maar ik heb het festival via verschillende kanalen langs zien komen (Sleutelstad, LinkedIn en 2 pagina's in Leids Nieuwsblad).

Elsbeth zei

Overigens mijn complimenten voor je weblog!!

Jeroen Maters zei

Dankjewel!