Wat een ongelofelijk mooi evenement is dat eigenlijk, de Kunstroute in Leiden. Meer dan honderd Leidse kunstenaars toonden hun werk op 79 locaties. Ik was er deze vijftiende editie voor het eerst en begon bij Kunstcentrum Haagweg 4. Alleen al daar had ik twee uur nodig. Wat een gigantisch complex is die oude ambachtsschool!
Gelukswinkel
De highlights waren voor mij vooral de ateliers, galeries en andere plaatsen waar iets te beleven viel. De plekken zogezegd waar de kunstenaars niet vanuit een hoekje toezien hoe mensen naar hun kunst kijken, maar die de bezoekers actief benaderen. Het meeste indruk maakte Simone de Jong met haar openluchtwinkel Gloria: vijftien tafeltjes keurig in het gelid, met vijftien winkelmeisjes erachter, die geluk verkochten. Dat kon ik wel gebruiken, dus ik heb een troostzakdoekje gekocht met de tekst 'Alles komt goed' daarop geborduurd. En het ontroerende boekje 'Stille genoegens' waarin mensen hun stille genoegens vertellen. Zoals zonlicht door ezelsoren. Of een werkster die afbelt. Zie ook de foto van Patrick van der Meij.
Poppen met handicap
En wat ik heel erg ontroerend vond waren de gehandicapte poppen. Kinderen met een handicap krijgen een pop die met dezelfde handicap gemaakt is. Daar kunnen zij zich veel meer mee identificeren dan die perfecte Barbies - die eerder averechts werken op het zelfbeeld. Dat er mensen zijn die zo'n creatieve geest hebben om dat te bedenken, vind ik heel bijzonder.
Liefde voor het vak
Ook spannend: het project van Resi van der Ploeg, die de inhoud van jas- en broekzakken van bezoekers aan haar atelier fotografeerde. En de jongens van BamBam Steenhouwers, die bezoekers zelf lieten steenhouwen en in geuren en kleuren vertelden hoe gezond die stofwolken wel niet zijn. 'Vol mineralen!'. Maar hoe de overheid ombegrijpelijkerwijze heeft besloten dat het chemisch afval is. Die liefde voor het vak werkt echt aanstekelijk.
Bloemen van zink en rubber
Ik was onder de indruk van Mary Geradts, die van ongebruikelijke materialen zink en rubber lieflijke bloemen weet te maken. Elke dag als ik over de Rijnsburgerweg naar huis rijd, kom ik langs een huis waar drie van die zinken bloemen boven de voordeur hangen. En elke keer stemt dat weer vrolijk.
Koeknuffelen en castreren
Bijzonder was ook het bezoek aan fotograaf/filmer Jan van IJken, die actief het gesprek zocht met zijn bezoekers om te praten over de trailer van zijn eerste film. Een weinig verhullende documentaire over hoe mensen met dieren omgaan, van koeknuffelen tot het castreren van biggetjes. Goed om te horen hoe integer hij te werk gaat. Daardoor krijgt hij het gedaan om zelfs in de bioindustrie binnen te komen.
Verzameling Leidse kunst
Aan het einde van de 5,5 uur durende ontdekkingsreis bezocht ik het atelier van Marlies van Boekel in de Kaasmarktschool. Zij maakt letterlijk schitterende foto's en schilderijen met brekend licht in water als thema. Toen was ik om: ik ga een verzameling werk van Leidse kunstenaars aanleggen. Er is zó veel talent hier in de stad!
1 opmerking:
Wat een geweldig idee, Jeroen! Wil je ons niet af en toe tippen naar aanleiding van je zoektocht? Ik heb ook veel plek en ook nog een beetje spaargeld voor kunst!
Een reactie posten