donderdag 1 oktober 2009

Mecenassen en filantropen

De steenrijke eigenaar van Maersk wilde de koningin van Denemarken een mooi cadeau geven. Op een eiland aan de overkant van de haven van Kopenhagen verrees in no-time een peperduur Operahuis, precies zo gepositioneerd dat de koningin het vanuit haar slaapkamerraam in Amalienborg kon zien. Het hele gebied, Holmen, onderging tegelijkertijd een metamorfose. Het is nu zonder twijfel een van de mooiste wijken van Europa. De bevolking van Kopenhagen -en de rest van Denemarken- is de man eeuwig dankbaar.

Een stad heeft een mecenas nodig. Liefst een paar. Ik hoorde onlangs Joop van den Ende vertellen dat hij voor 71 miljoen euro een nieuw De La Mar-theater gaat neerzetten in Amsterdam. Gewoon omdat hij dat nodig vindt. Omdat de stad dat nodig heeft.

Mecenas
Een mecenas of filantroop noemen ze zo iemand. Een mecenas is het attribuut van een doorgaans welgesteld persoon die als beschermheer of -vrouwe van kunstenaars, geleerden of sporters optreedt door ze van financiële middelen te voorzien, zodat ze zich zorgeloos kunnen focussen op hun scheppend werk, wetenschappelijk onderzoek of sportieve loopbaan. Een filantroop is iemand die zijn of haar tijd, geld of inspanningen gebruikt om anderen te helpen (wikipedia).

Liefde voor de stad
Waar het allemaal mee begint, is met een trots op en liefde voor de stad. En met voldoende financiële middelen natuurlijk. Hoewel Leiden weinig van die echt puissant rijke mensen aan zich verbonden weet, doen een heleboel personen en organisaties op kleinere schaal heel veel. Daarnaast zijn er veel partijen in de stad die tegen naamsvermelding sponsoren. Deze mensen moeten we koesteren. En we moeten proberen om een klimaat te creëren waarin de welgestelden gaan voelen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de stad verder te brengen. Dat begint met persoonlijke waardering en met een groot gedeeld gevoel van trots op Leiden.

Geen opmerkingen: