Mijn oproep aan de politieke partijen van Leiden, die nu de programma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 aan het schrijven zijn: durf te kiezen. Toon lef en ambitie. Wees niet bang, laat je oren niet hangen naar die paar mensen die overal op tegen zijn. Laat lange termijn stadsbelangen prevaleren boven snel politiek gewin.
Werk samen
Werk veel intensiever samen met partijen waar ongelofelijk veel energie (en vaak geld) zit om samen dingen voor de stad te doen. Zoals de Portaal, SLS Wonen, de Meelfabriek, ROC Leiden, Leiden Marketing, de communicatiesector, de bioscience sector, de culturele sector in Leiden. Of met partijen van buiten de stad als er in de stad op bepaalde onderdelen te weinig geld of kwaliteit zou zijn. Wacht niet op ze. Stuur zelf de uitnodiging: als gemeente heb je de regie. Dat verwachten de partijen ook. Maar wees een inspirerend en betrouwbaar regisseur, alleen dan haal je het beste uit je spelers.
Stimuleren, niet reguleren
Laat ambtenaren met volharding werken vanuit gewenste resultaten, niet vanuit mogelijke problemen. Laat ze stimuleren in plaats van reguleren. Vanuit een grondhouding dat het goed kan én móet komen met onze stad - niet vanuit de houding dat 'het toch wel niet zal lukken.' Laat ambtenaar-zijn gewoon weer leuk zijn.
De stad móet beter
Voorkom dat Leiden verder afglijdt tot saai provinciestadje, we staan op de 18e plek van meest populaire steden in Nederland and going down. De stad móet beter als we de universiteit binnen willen houden, de creatieve bedrijven willen houden, de investeerders, toeristen en talenten willen trekken, en het geld hier willen houden van de inwoners die het nu in andere steden opmaken.
Drie-eenheid
Maak een stad waarin we de geweldige potentie die we hebben met de jongste, hoogst opgeleide, meest creatieve bevolking van Nederland kunnen waarmaken. Richt je pijlen op het verbeteren van de openbare ruimte, met name in de binnenstad, incl. de bereikbaarheid, het versterken van de creatieve (kennis)economie en van de culturele sector. Deze drie-eenheid vormt het belangrijkste vliegwiel voor alle andere belangrijke onderwerpen: onderwijs, veiligheid, wonen, gezondheid etc.
Een stappenplan
Een stappenplan zou kunnen zijn:
1. Breng de auto's zsm onder de grond, te beginnen op de Garenmarkt en de Lammermarkt. Met een beetje fatsoenlijke parkeervakken cq manouvreerruimte! We zijn inmiddels de enige zichzelf respecterende stad in Europa die níet onder de grond parkeert, denk ik wel eens;
2. Zet gras en ander groen op de Garenmarkt, verbindt het Garenmarktpark met het Van der Werffpark en je hebt eindelijk een fatsoenlijk stadspark van enige omvang in het hart van de stad;
3. Zaai gras op de Lammermarkt en maak er een cultuurpark van, als Grande Entree voor dat prachtige Cultuurkwartier in wording (Schouwburg / Imperium / Scheltemacomplex / Nobelcomplex / Lakenhal / Boerhaave Museum / Molen de Valk / Jazz- en rockcafés). Ja, ja ook de 3 Oktoberkermis kan op gras staan (pfff). Breng de ingang van De Lakenhal naar de andere kant en biedt ruimte aan cultuur/hoogwaardige horeca in de plint daarnaast.
4. Ja maar... dat is onbetaalbaar als je niet gaat bouwen boven de auto's. NEE! Er zijn tal van creatieve oplossingen voor financiering te vinden, zoals Tax Increment Financing. Of desnoods de NUON-miljoenen gebruiken. Maar dit móet gewoon gebeuren.
5. En haal nu eindelijk eens die honderdduizenden euro's aan Rijks- en Europese subsidies op die je nu laat liggen, voor kenniseconomie, creatieve economie, intensief bouwen, groen bouwen, hergebruik industriële monumenten etc. etc. Geen tijd? Trek dan iemand aan: de return on investment is huge.
6. De Aalmarkt en het Gat van Van der Putte: regel dat!
7. Haal al die domme hekken weg langs de singels aan de noordoostkant en verbindt het groen met elkaar. Eén of twee bruggen erbij en we hebben in één klap een park dat groter is dan het Vondelpark. Serieus. Hekken betekent: we hebben het niet met elkaar kunnen organiseren, het heeft geenszins te maken met fysieke zaken. Is dus op te lossen.
8. Stel een ophokplicht voor wipkippen in en maak fijne, avontuurlijke speelplekken en gerieflijke ontmoetingsplaatsen overal in die nieuwe groene ruimtes. Gerieflijke ontmoetingsplek is niet: kijken in de Richtlijnen Buitenmeubilair naar de Minimum Normen voor het aantal bankjes.
9. Huur toparchitecten van internationale naam en faam in om die parken en openbare ruimten vorm te geven; daar heb je letterlijk eeuwenlang plezier van.
10. Gebruik de parkeerplekken die vrijkomen omdat alle auto's onder de grond parkeren voor het verdubbelen van het aantal fietsparkeerplekken. En verdubbel in één adem het aantal bankjes, het aantal prullenbakken, het aantal .... Haal op een aantal plaatsen auto's helemaal uit het straatbeeld, zoals op de (straat) Garenmarkt - het is niet voor niets dat iedereen de Hooglandse Kerkgracht nu de mooiste straat van Leiden vindt. Waarom leren we daar niet van?
11. Haal de dam bij de E.ON weg en creëer 15% extra vaarwater in de binnenstad. Fietsers, wandelaars, skaters, schaatsers en boten nemen de stad over. Auto's verdwijnen op ringwegen en onder de grond. Leiden wordt de meest schone, veilige, relaxete, groene stad van Nederland.
12. Maak van de Langegracht de mooiste boulevard van Nederland als je toch bezig bent met de aanleg van de RGL daar. De provincie betaalt mee. Maak meteen die brug over de Stille Mare zo hoog dat je er onderdoor kunt varen: meteen weer vijf vaarroutes erbij. Hee, we worden nu écht een water(toerisme)stad. Een watertaxi maakt het helemaal af.
13. Benut alle leegstaande karaktervolle gebouwen als de gebouwen rondom de E.ON-centrale, LDM-complex, Meelfabriek, pand van De Volharding in de Haven, de watertoren, 50 kV-station etc. om kwaliteit en dynamiek toe te voegen. Ze hebben een geweldige aantrekkingskracht op creatieve mensen. Of het nu creatieve bedrijven of culturele instellingen zijn.
14. Realiseer het Quartier Leyden: een spannende nieuwe dynamische, creatieve culturele wijk met hetzelfde potentieel effect als de Kop van Zuid in Rotterdam, de IJ-oevers in Amsterdam en Ceramique in Maastricht. Zet er een projectmanager en een stedenbouwkundig ontwerper van naam en faam op.
15. Voeg spannende nieuwe architectuur toe waar het kan. Laat mensen (ook huurders!) bijvoorbeeld (deels) zelf hun huis ontwerpen, naar het succesvolle voorbeeld van Nieuwe Leyden.
16. En waar je de oude monumenten intact moet en wilt laten: ga dan ook echt conserveren. Conserveren is een werkwoord. De Academiewijk op de World Heritage List is een mooi einddoel.
17. Investeer actief in de twee belangrijkste dragers van de exportindustrie van Leiden: de bio science sector en de communicatiesector. Een beetje aanjaaggeld, en veel aandacht. Gaat het goed met deze sectoren, dan gaat het ook goed met de rest van de economie: de toeleveranciers van die bedrijven (schoonmaak, loodgieters, glazenwassers, catering etc. etc.). Heb je geen export, dan is je economie dood. Heb je maar één exportproduct (bv bio science), dan is je stad naar z'n grootje als 'ie inklapt of naar India verhuist (leer van de textielindustrie).
18. Deze creatieve industrie staat daarnaast het meest open voor stad en cultuur. Stimuleer dat de creatieve economie en de cultuursector in Leiden samenwerken, bijvoorbeeld in een Programma Creatieve Stad. Zo voorkom je ook dat je de lasten voor cultuur volledig op je eigen schouders moet laten rusten.
19. Investeer desalniettemin ook zelf in een breed en hoogwaardig cultureel aanbod. Niet alleen in geld, maar vooral ook in aandacht en ruimte. Cultuur brengt een stad tot leven.
20. Geef mensen de ruimte om levendigheid toe te voegen aan de stad. Stadsstrand of nieuw evenement: wij als gemeente helpen je enthousiast verder, en zorgen er samen met jou voor dat iederéén er plezier van heeft, of in elk geval niet te veel last.
21. En begin zowel bij het ontwikkelen van deze creatieve economie bij het begin: de starters. We staan nu 39e op de lijst van meeste starters in Nederland, terwijl onze bevolking het jongst en hoog opgeleid is. Hoe scheef kan het zijn? Stimuleer dat jong talent tijdelijk leegstaande panden mag gebruiken, dat er incubators komen en inspirerende bedrijvenverzamelgebouwen. Hou ze hier, voorkom dat ze op de trein stappen naar Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Hier is het leuker! Mooier! Beter! Kansrijker!
Alleen dan begint het er eindelijk een beetje op te lijken in onze stad.
Ik had nog wel 21 punten gehad, maar je moet ergens beginnen toch?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten