donderdag 13 augustus 2009

Een evenementenhal, maar dan anders

Kan Leiden wel of niet zonder evenementenhal, nu de Groenoordhallen worden afgebroken? Over die vraag wordt de laatste tijd veel gediscussieerd in de stad. Onder andere in een stemming op de website van het Leidsch Dagblad. 80% Van de bevolking vindt dat Leiden niet zonder evenementenhal kan, 20% is het daarmee oneens.

Plaats voor evenementen
Ik vind ook dat er voldoende plaats moet zijn voor overdekte evenementen, maar niet om de reden dat Leiden anders 'verschrikkelijk rustig' gaat worden, zoals ik in één van de reacties las. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers van grote beurzen en evenementen specifiek naar de evenementenhal rijden voor die gelegenheid, en dat ze daarna meteen weer naar huis gaan. Er zijn maar weinig mensen die het bezoek combineren met andere activiteiten in de (binnen)stad. Een evenementenhal is goed voor de portemonnee voor de evenementenorganisator, goed voor de bevolking omdat ze op de fiets snel bij een evenement kunnen zijn, maar neutraal voor de portemonnee van de stad.

Combineren van functies
Sec een evenementenhal, ergens aan de rand van de stad, als kaal casco voor een onsamenhangende programmering, dat lijkt me geen aanlokkelijk vooruitzicht. Althans: prima als een evenementenorganisator dat wil opzetten, maar ik zie geen actieve rol voor de gemeente daarin weggelegd. Ik zie zowel met het oog op de exploitatie als met het oog op een aansprekende, bij de stad (kennis en cultuur) passende programmering meer in combinaties. Bijvoorbeeld het Kamerling Onnes IJspaleis/Huis van de Sport en evenementenruimte. Goede voorbeelden daarvan is het Nijmeegse Triavium en De Uithof in Den Haag.

Sterken dragen de zwakken
Of cultuur en evenementen in één ruimte, bijvoorbeeld in het 50 kV-station. Waarbij de kans op de koppeling met een bezoek aan de binnenstad aanmerkelijk groter is. Een inspirerend voorbeeld kwam ik tegen in Kopenhagen, het Vandculturhuset DGI Byen (vertaald: 'water cultuur huis van de stad'). Een opmerkelijke en daardoor aanstekelijke combinatie van ellipsvormig zwembad (je zwemt in rondjes!!), andere sportgelegenheden, theater- en congreszalen. Zo kunnen de minder draagkrachtigen (zwembad) mee profiteren van de draagkrachtigen (zakelijke congressen). En kun je hele bijzondere evenementen organiseren, bijvoorbeeld combinaties van muziek en water, theater en sport etc. Dan heb je iets in handen wat geen enkele andere stad heeft, dan zet je jezelf echt op de kaart.

Geen opmerkingen: