dinsdag 14 juli 2009

Midwinterfestival als nieuw cultuurfestival

Er moet een mooi nieuw cultuurfestival in Leiden komen, op een voor festivals ongebruikelijk moment: een Midwinterfestival. Breed opgezet met poëzie, muziek, theater, film en vooral ook aandacht voor de vele schrijvers die wonen en woonden in de stad. Op bijzondere, soms onontdekte locaties overal door de stad. In studentenkamers en bij een professor thuis, in leegstaande fabrieken en in winkels. Want daar hebben we ten opzichte van andere steden véél van: bijzondere gebouwen en bijzondere mensen.

Hartje winter
Dat was de voornaamste conclusie van degenen die met cultuurmakelaar Erica Haffmans meedachten op Stadszomernachtsdroom over impulsen voor de cultuur in Leiden. Dát er een cultuurfestival moest komen, stond al een tijdje vast. De discussie in het 50 kV-station ging vooral over wát voor festival dat moest zijn, en wanneer. Doordat Nederland al overbevolkt is met zomerfestivals, zagen de meesten iets in een cultuurfestival hartje winter. Hoewel ook iemand suggereerde om 3 oktober met twee dagen te verlengen, als er toch al veel mensen in de stad zijn. Op z'n minst zou 3 oktober een 'Doe eens gek'-commissie moeten krijgen, waar creatieve geesten bijzondere vernieuwende aanvullingen bedenken voor het nu vrij tradiotionele feest.

Elkaar leren kennen
"Leiden op de beurs" was een idee dat veel stemmen kreeg. Alle designers, kunstenaars, theatermakers verkopen eens per jaar één product van zichzelf aan één tafeltje, allemaal op één moment en locatie. Zo leert iedereen elkaar kennen, krijgt kunst en cultuur een gezicht in de stad en komen mensen naar Leiden om mooie dingen te kopen.

Mobiele horecakit
Andere ideeën:
- Koop festivals, zoals De Parade, Robodock, IDFA, of ga samenwerking aan
- Kunstparkeerplaatsen
- Leidse Hout Theater intensiever gebruiken
- Een geluidsisolatiefonds: cafés krijgen subsidie op voorwaarde dat ze live muziek organiseren
- Meer kunst in de openbare ruimte (beelden, foto's, video)
- Mobiele horecakit, die overal kan worden ingezet waar evenementen worden georganiseerd
- Parkeren Lammermarkt ondergronds, cultuurplein erop
- Start een kunstacademie
- Podium voor cultuur voor mensen met een beperking
- Internationaal kunstenaars symposium
- Alle vuilnisbakken in Leiden onder handen laten nemen door Leidse kunstenaars
-

Geen opmerkingen: