woensdag 15 juli 2009

Biosciencepark: een bezoekerscentrum in een groene corridor

Hoe krijg je de sfeer van de binnenstad in het bioscience park? Er vormde zich tijdens Stadszomernachtsdroom een enthousiaste groep meedenkers rond het idee om een levendige groene kunstcorridor met spannende paviljoens te maken vanaf het station via het LUMC naar het Pieter de la Courtgebouw/Bos van Bosman. Dagelijks lopen daar tienduizenden bezoekers van het ziekenhuis, personeel en studenten.

Openbaar bioscience lab
Wat er in de paviljoens moet komen? Dependances van de beste restaurants in de binnenstad. Misschien wel Leidens eerste Michelinsterrestaurant - zodat je daar met biozakenpartners kunt eten. Maar vooral ook een openbaar bioscience lab, waar je zélf proefjes kunt doen en waar je de nieuwste innovaties kunt zien. Bijvoorbeeld DNA-onderzoek: was je opa wel je opa? En: maak een kikker met vijf poten. Misschien met een gezondheidscentrum erin of ernaast.

Architectuurwandelingen
Die gebouwen moeten vervolgens zo mooi zijn, dat je er met natuur/architectuurwandelingen en -fietsroutes langs kan gaan, à la La Defense in Parijs. Het mooiste gebouw van 2009, het onderwijsgebouw van het LUMC, past ook in die wandeling, net als bijvoorbeeld Naturalis van architect Fons Verheijen en het gebouw van Katwijk Farma.

Locatietheater in de parkeergarage
Andere ideeën:
- Locatietheater in de parkeergarage van het LUMC
- Kofferbakmarkt ('garage sale') in de parkeergarage van het LUMC
- Een Welkom ROC-dag
- Een educatieve Bio Science-kraam op de zaterdagmarkt: "Twee virusremmers voor de prijs van één!"
- Biosciencebedrijven (kantoren en bezoekerscentra) ook aan andere kant van spoor - bv in Gat van Van der Putte
- Breng bioscience de wachtkamers in: bv kinderen proefjes laten doen terwijl ze wachten
- Educatieve programma's voor basis- en middelbare scholen, bv bezoek aan skillslab LUMC

Geen opmerkingen: