maandag 13 juli 2009

Europese hoofdstad voor biodiversiteit

Een mailwisseling met wethouder John Steegh (verkeer, groen) zette me op het spoor van de activiteiten die in Leiden plaats vinden op het gebied van groen en duurzaamheid. Leiden moet de biodiversiteitshoofdstad van Europa worden, aldus de wethouder. Dat is nog eens een ambitie.

Honderd mensen die met groen bezig zijn in en rond de stad kwamen onlangs samen in museum Naturalis voor de biodiversiteitsconferentie ‘Lekker Groen in en om Leiden’, georganiseerd door de werkgroep Lekker Groen. Er blijken een hoop initiatieven te lopen:
- Er is een Visie Biodiversiteit in en om Leiden
- Er zijn plannen voor een Nederlands Centrum voor Biodiversiteit in/rond Naturalis
- De GGD heeft het nu van groen voor de gezondheid onderzocht
- Zoeterwoude maakt bloemrijke bermen
- Leiderdorp maakt een avontuurlijke speeltuin
- De Hortus Botanicus gaat een project over straatonkruiden doen voor kinderen
- Naturalis wil meewerken aan een groene verbinding tussen Naturalis, de Hortus en het station
- Fonds 1818 wil meewerken aan het vergroenen van het schoolplein van het Da Vincicollege
- Diverse projecten worden uitgevoerd zoals de Leidse Zaaidagen, eetbare balkons, blote-voetenpaden en een fotoproject voor leerlingen van het Da Vincicollege in Leiden.

Het project is een initiatief van Milieudienst West-Holland, de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland, in samenwerking met de GGD, VROM, Het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden, agrarische natuurverenigingen, het IVN, Betrokken Teylingers, IDeeWinkel, RECRON, Naturalis en de Leidse Milieuraad.


Geen opmerkingen: