donderdag 2 juli 2009

Ideeën voor innovatieve dagjes uit

Tijdens Stadszomernachtsdroom konden 200 creatieve geesten in Leiden meedenken over nieuwe innovatieve dagjes uit in Leiden. Niet het geijkte steppen en trommelen op Afrikaanse trommels: dat kun je in elke stad en daar trek je dus geen mensen mee. Frank van Leeuwen van Prokwadraat, dat al dagarrangementen in Leiden aanbiedt, commiteerde zich aan de realisatie van goede innovatieve ideeën.

Filmlocatietour
De meeste ideeën die afgelopen zaterdagavond naar voren kwamen zijn nieuwe routes in en om Leiden. Soms voor specifieke doelgroepen ("moeders en dochters-route met shoppen en wellness in de Meelfabriek", "Back to your roots" voor Amerikanen). Soms met bijzondere of meer voor de hand liggen de thema's als de "Royals Route" (waar hebben ze gewoond en gestudeerd?) en wandelen door de stadsnatuur. En ook: een rondwandeling langs de stilste plekjes, langs universiteitsgeschiedenis, langs oude industriële monumenten, langs bio science bedrijven etc. De filmlocatietour kreeg de meeste stemmen.

En ook is het volgens de deelnemer duidelijk wie die rondleidingen moeten geven: oudere enthousiaste Leidenaren, en voor buitenlanders studenten van de universiteit die specifieke talen (Japans, Koreaans etc.) beheersen. Of anders, heel modern, via mobiele telefoons of PDA's.

Space Arrangement
Andere suggesties: high tea in de hofjes, de meest bijzondere botenvloot van Europa (alle boten te huur). Ook erg leuk: op bezoek bij 'echte Leienaars': eerst langs bij een ranzig studentenhuis, dan bij een interessante professor thuis, dan bij een echte Leienaar in de Kooi, bij een kunstenaar, waarbij ze vertellen over hun leven. Daar zou ik zo op intekenen. En ik zou ook meedoen aan het Space Arrangement: met een bus langs de Sterrenwacht, de Clean Room van Dutch Space om te eindigen bij ESA Estec, met een ex-astronaut of een sterrenkundige als Vincent Icke als gids. En voor een bedrijfsuitje van Maters & Hermsen lijkt me het Koud Arrangement leuk: een combinatie van schaatsen, Kamerling Onnes-tentoonstelling en zelf ijs maken.

Ideeën genoeg dus - en in de uitwerking zullen ongetwijfeld weer nieuwe ideeën ontstaan.

Geen opmerkingen: