vrijdag 3 juli 2009

Nobelcomplex: meerdere ruimten, meerdere sferen

Een stevige discussie werd op Stadszomernachtsdroom gevoerd over de sfeer die de nieuwe poptempel moet krijgen. Sommigen wilden graag underground, maar de meerderheid was juist voor een mix van oud van buiten en strak en comfortabel van binnen. "Houd het breed" in de programmering en in de doelgroepkeuze, was de meest gegeven suggestie aan procesmanager Paul van Oort van DHV en de vertegenwoordigers van de gemeente Leiden.

Meerdere sferen
Maak meerdere ruimtes waarin je tegelijkertijd voor elk wat wils programmeert, met meerdere sferen, inclusief chillruimte en silent disco op het dak. "Dezelfde sfeer als de Koets-o-theek", zegt een collega van me, de waanzinnig populaire Leidse studentendiscotheek waar vele veertigers schijnbaar nog warme herinneringen aan hebben. Je komt voor de ene soort muziek, loopt even een andere ruimte in en hoort daar onverwacht een fantastisch gave andere soort muziek waar je normaal niet voor gekomen was. Leiden, Stad van Ontdekkingen, ook in de muziek.

Twintig tot veertig
Richt je bijvoorbeeld ook op de doelgroep 20 - 40 jaar, de mensen met kinderen. Bijvoorbeeld door elke dinsdag een "na werktijd dance" te organiseren, van 18.00 tot 23.00 uur, zodat je de volgende ochtend wakker bent als de kinderen om 07.00 uur naast je bed staan. En houd een brede definitie aan van pop(ulaire) muziek: ook jazzmuziek en wereldmuziek horen daarbij, beide muziekstijlen zitten in de Leidse genen.

Educatie
Andere suggesties: zoek de samenwerking met buurman Scheltema. Zorg voor educatieve elementen - zorg bijvoorbeeld dat je schoolklassen binnenhaalt overdag en ze leert over popmuziek. Maak de kleine zaal ook echt klein, zodat Leiden een extra podium heeft voor jonge amateurbandjes om op door te breken. Daar hebben we er nu nog te weinig van.


Geen opmerkingen: